Schoonheid en aantrekkelijkheid is al sinds mensenheugenis een belangrijk onderwerp van gesprek.Het gezicht verfraaien is niet van de laatste 10 jaar. De eerste gegevens van fillers in het gezicht dateren van 1890 (!). Toen gebruikte men lichaamseigen vet om de contouren van het gelaat te verbeteren. Rond 1900 gebruikte men paraffine, de resultaten daarvan vermeldt de historie niet. Het tegenwoordig veel gebruikte hyaluronzuur werd in die tijd ontdekt en is in de decennia daarna verder ontwikkeld. In de 80-er jaren werd rundercollageen ingezet, doch dit is de laatste jaren in onbruik geraakt.

Tegenwoordig worden als fillers meestal hyaluronzuur (Juvederm, Restylane, Teosyal) en calciumhydroxyl-apatit (Radiesse) gebruikt. Juvederm en Radiesse hebben beide een FDA-approval, dat wil zeggen dat ze zijn goedgekeurd door de Amerikaanse overheid.

Niemand ontkomt aan het verouderingsproces. Wat gebeurt er eigenlijk? Diverse factoren spelen daarbij een rol. Er is sprake van het verlies van vet in het gelaat, de elasticiteit van de huid wordt minder, de zwaartekracht draagt een steentje bij en de hoeveelheid botweefsel neemt af (kaken slinken, oogkassen worden wijder).

Twee heel belangrijke factoren zijn roken, waardoor de doorbloe­ding van de huid afneemt, en zonschade, wat zeker aan de Costa Blanca een rol speelt. Hierbij moet worden benadrukt dat de zon ook een heel positieve factor in ons leven is, immers zonder zon is geen leven mogelijk. Ook zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D. Een goede huidbescherming met factor 30 is nodig om rimpelvorming te vertragen en huidkanker te voorkomen.

Overigens zijn er meerdere vitamines, hormonen en mineralen die een grote rol spelen in het kader van onze gezondheid. Mooi van buiten, maar ook gezond van binnen. In een volgend artikel zal dr. Nora Hendriks, arts en anti-aging specialiste, hier nader op ingaan.

Sedert 1990 is het aantal niet-chirurgische cosmetische behandelingen enorm toegenomen en overtreft dit inmiddels ruimschoots het aantal chirurgische ingrepen. In dit nieuwe cosmetische tijdperk vinden velerlei behandelingen plaats, zoals liquid facelifts, waarbij alleen fillers worden gebruikt, draadlifts (vinden weinig toepassing), laser – en lichtbehandelingen.

Het vak cosmetische geneeskunde is inmiddels te specialistisch geworden om het “er maar even bij te doen”. Het vereist veel kennis en kunde en het is dan ook raadzaam om naar een erkend cosmetisch arts te gaan als men zich wil laten behandelen. Binnen enkele jaren zal het vak dan ook een beroepserkenning krijgen van de KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunde).

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met Clinica La Alegria.

Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es