Graag wil ik het deze keer hebben over, waarschijnlijk voor u een oude bekende, te weten de Clivia. Velen van u zullen deze plant als potplant gehad hebben in Nederland en dan als toepassing in de huiskamer. Echter, de Clivia miniata kan voor u hier aan de Costa Blanca ook interessant zijn als toepassing in uw mediterrane tuin. U kunt de plant kweken en gebruiken als kuipplant, maar ook kan de plant hier direct in de grond toegepast worden.
De Clivia is afkomstig uit Zuid Afrika (Natal). Ze behoort tot de Narcissen familie. (Amaryllidaceae) Zo rond 1850 werd de plant ingevoerd in Engeland en is vernoemd naar een Engelse hertogin, Charlotte Clive, die de plant mede heeft gecultiveerd. De plant werd toen daarna ook zéér populair in de andere Noordeuropese landen. Tegenwoordig is deze eeuwenoude plant ook populair in landen als Japan en China. In zijn normale natuurlijke omgeving in Zuid Afrika is de plant vooral in bossen als onder beplanting terug te vinden. De plant is dus ‘schaduwminnend’. Rechtstreeks zonlicht kan het blad doen verbranden. Dat betekent, als u de plant in een border plaatst, dan kunt u dit bijvoorbeeld doen onder palmen, zodanig dat de plant schaduw tot half schaduw heeft. De grond moet humusrijk zijn en goed doorlatend, liefst opgebouwd uit goede potaarde. Tevens zult u in de zomer regelmatig moeten bewateren.
U kunt de Clivia juist hier aan de Méditerranée ook zeer goed als pot of kuipplant hanteren. Vooral als toepassing op een terras of in een naya. Ik ken hier zelf diverse goede voorbeelden van. Het geslacht bestaat uit 3 soorten. In dit artikel hebben we het over de Clivia miniata, waarvan de bladeren vlezig en zwaardvormig zijn met een lengte van zo’n 60 cm. Van kleur zijn de bladeren donker groen en glanzend. In maart/ april verschijnen er een of meerdere lange bloemschachten, waaraan de punt een scherm van 12 tot 18 oranje/rode bloemen zitten, die trechtervormig zijn. Als de bloemen uitgebloeid zijn, vormen zich aan het einde van de bloemschacht decoratieve groene zaadballen, die later mooi rood worden. Deze kunt u natuurlijk weg nemen. Bijvoorbeeld in Nederland wordt beweerd, dat dit beter is voor de plant en dat is misschien ook wel zo. Echter hier in Spanje, wanneer de plant op de juiste plek staat en volgroeid is en u laat de zaadballen eraan zitten, dan wordt u beloond met een fraai decoratief effect, waarvan u een hele lange tijd, wel maanden, kunt genieten. Deze zaadballen of bessen geven namelijk door hun mooie rode kleur een fraai kontrast met het donkergroen van de bladeren.
Voor het vermeerderen van de plant kunt u de zijscheuten ervan afhalen, mits ze minimaal 4 blaadjes hebben. Deze gelieve u te plaatsen in goede potgrond. Het beste kunt u de plant zetten in een stenen pot, daar deze gemakkelijk lucht en water opneemt. In een plastic pot kunnen de wortels wat makkelijk rotten. Daarom is het ook aan te bevelen in de stenen pot, onderaan wat potscherven aan te brengen voor een goede drainage en ook om het rotten van de wortels te voorkomen. Alles samengevat, kan ik u verzekeren, dat wanneer u de Clivia in uw tuin toepast, u een makkelijke en decoratieve plant heeft, die bij een juiste verzorging vele jaren plantplezier zal geven.