Enige tijd geleden was ik met wat vrienden in de Irissentuin achter Benissa, richting Los Pinos. Een van de zaken die mij toen in deze mooi aangelegde en onderhouden tuin het meest verraste, was de aanwezigheid van diverse Ceanothus struiken. Deze stonden er goed bij!

Indertijd heb ik deze mooie struiken volop gezien in tuinen in Zuid Engeland. Dus in een veel vochtiger klimaat, dan hier in Spanje. Daarom heb ik altijd gedacht, dat deze planten niet toepasbaar zijn hier aan de Costa Blanca. Vooral ook in de wetenschap, dat deze sering absoluut niet van kalk in de grond houdt. De plant komt oorspronkelijk uit Noord en Midden Amerika. Er zijn zo’n 50 soorten. Ze behoren tot de wegedoorn familie (Rhamnaceae). De meeste soorten zijn groenblijvend, maar er zijn ook bladverliezende struiken. De soorten die vooral in Engeland voorkomen, zijn vaak niet geschikt om hier in Spanje toe te passen.

Daarom beschrijf ik hieronder enkele soorten, die wel een goed resultaat kunnen geven hier aan de kust.

Allereerst de Ceanothus arboreus, een struik die 3 tot 5 m. hoog kan worden. De bladeren zijn eirond. Ze zijn aan de bovenzijde d. groen en aan de onderzijde glanzend grijs en viltig. De bleekblauwe bloempjes ontwikkelen zich in een pluim tot 10 cm lang. De bloeitijd is in de ‘primavera’.

Er is ook een soort, die min of meer als bodembedekker gehouden kan worden. De naam is Ceanothus thysiflorus repens. Deze struik wordt niet hoger dan een meter. Heeft in diverse tonen blauwe bloemen. De bloeitijd is het meest in de ‘Verano’.

Verder is er ook een soort met witte bloemen met de naam Ceanothus rigidus. Deze wordt zo’n 2 à 3 meter hoog. Tenslotte noem ik nog de Ceanothus maritinus, deze bloeit al in Spanje aan het einde van de winter.

Al de door mij hier beschreven soorten, zijn oorspronkelijk afkomstig uit Californië. Voor alle soorten geldt dat de grond goed doorlatend moet zijn en dat er veel humus wordt toegevoegd aan vooral zware, kalkrijke grond, om deze te ‘breken’. Verder moet de plant regelmatig bewaterd worden. Zeker in de zomer-droogte. Na de bloei de plant terugsnoeien, echter niet tot in het hout. De Ceanothus bloeit op het hout van het voorgaande jaar. De plant heeft een betrekkelijk korte levensduur. Ca. 10 jaar. Echter bij een goede verzorging gaat de plant langer mee en kan dan wel 15 tot 20 jaar oud worden. U kunt de plant ook goed kweken in een pot of kuip. Het voordeel is dat U dan de samenstelling van de grond goed in de hand heeft. Is dan ook geschikt om op een terras of balkon te plaatsen. Doordat de plant altijd groen is en een mooie bloei voortbrengt is de Amerikaanse sering een uitdaging om deze in uw Mediterrane tuin te houden. Bij toepassing, wens ik u van harte succes toe!