Deze maand: Cassia corymbosa

Nu we richting zomer gaan, wil ik u graag attent maken op een makkelijke en mooi bloeiende plant, genaamd de Cassia corymbosa.

Voor mij persoonlijk zit er aan deze plant een speciale herinnering. Ik heb namelijk indertijd in Nederland van de genoemde plant een stek gekregen van mijn inmiddels overleden zwager. Deze stek heb ik opgekweekt tot kuipplant en enkele jaren gehouden in mijn tuin in Nederland. Inmiddels staat de struik alweer ruim veertien jaar in mijn tuin hier aan de Costa Blanca.

Ik heb indertijd de Cassia direct in de volle grond gezet. De plant heeft zich erg goed ontwikkeld. Hij heeft een doorsnede van drie meter en een hoogte van anderhalve meter.Deze Cassia corymbosa heeft blijvend groen gevederd blad met grote gele bloemtrossen.

De plant begint zo in mei te bloeien en dit gaat door tot in november. Deze lange bloeitijd is natuurlijk waardevol, maar wat voor mij ook extra geldt is, dat de goudgele bloemen erg mooi afsteken, tegen de lichtblauwe bloemen van de Plumbago. Samen vormen ze al jaren een mooie volle border in mijn mediterrane tuin.

De Cassia corymbosa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hij behoort tot de vlinderbloemfamilie. Naast deze soort wordt hier aan de Costa Blanca ook wel aangeboden de Cassia didymobotrya die oorspronkelijk uit Afrika komt. Deze heeft ook goudgele bloemtrossen, die zonder meer decoratief zijn. Echter de plant is minder sterk dan de Cassia corymbosa.

Voor de Cassia geldt, dat de grond goed doorlatend moet zijn. Ze moet regelmatig besproeid worden, zeker in de droge periode. Voor de wintersnoei moet de plant zo 1/3 worden ingekort. Uiteraard moeten ook de dode takken verwijderd worden. Samenvattend kunnen we stellen, dat de Cassia corymbosa een sympathieke, mooie en langbloeiende plant is. Hij is goed combineerbaar met andere planten en mede daardoor van harte aanbevolen!