Santiago, de stad die onmiddellijk associaties oproept met de weg erheen: de Camino de Santiago. Mogelijk stellen we ons daarbij enigszins vermoeide maar toch alleszins volhardende pelgrims voor lopend ergens in de noordelijke regionen van Spanje. Kortom niets met ons van doen, ver weg van hier.

Er zijn verschillende routes door Spanje die naar Santiago leiden. Stukken die op elkaar aansluiten maar die ter onderscheiding van elkaar eigen namen dragen. Allemaal nog steeds ver weg? Nee, sinds 2010 niet meer. Toen is er ook een stuk Camino uitgezet dat hier dichtbij begint; namelijk in Jávea. Het loopt vandaar naar Almanza, is 152 km lang en heet de Camino del Alba. Bij
Almanza sluit het aan op de Camino de Lana.

Waarom is dit interessant voor ons? Hoewel lang niet iedereen de behoefte voelt om een “pelegrino” (pelgrim) te worden, om de hele weg naar Santiago te gaan, spreekt het een aantal mensen zeker aan kleine delen van een route te lopen. Zeker als ze mooi zijn, zeker als ze dichtbij zijn en bovendien niet moeilijk. Aangename wandelingen dus!

Je kiest een stuk route, rijdt er heen, parkeert je auto, je loopt zover als het je zint, je keert om en ziet dezelfde weg op een andere en vaak verrassende manier nog eens. Aan het eind van de dag heb je behalve een voldaan gevoel misschien stiekem ook een beetje de – wellicht romantische – sensatie dat ook jij vandaag een “pelegrino” was.
Cora Dekkers-HP
(*info: tourist office Jávea of via het internet: Camino del Alba)