Onlangs was ik in een tuincentrum waar ik compleet verrast was door het grote aanbod van Camellia’s. Dit vooral met de wetenschap, dat de Camellia niet tegen kalkhoudende grond bestand is. Dus, dat betekent, dat de Camellia normaal gesproken niet gepoot kan worden in onze tuinen die hier aan de Costa Blanca zéér kalkhoudend zijn.

De Camellia houdt van zure grond met een PH waarde van 5 tot 6. Natuurlijk kunt u een poging doen om de plant toch te poten. Bijvoorbeeld door een ruim gat te graven en met veel turf, gemengd met wat zand om de dan grote ruimte rond de wortels op te vullen. Zéér belangrijk is dan wel dat deze gemixte grond nooit uitdroogt. Dus u zult frequent water moeten geven.

Het interessante van de Camellia is dat het een winterbloeier betreft met prachtige komvormige bloemen, zowel enkel, half dubbel en dubbel. De bloemen zijn in de tinten wit, roze, rood en paars en hebben een doorsnede van 7,5 tot 12,5 cm en soms nog een stuk groter.

Er zijn zo’n 82 soorten Camellia’s, vaak groenblijvend. Echter de soort die ik u beschrijf, is de Camellia japonica. Dus afkomstig uit Japan, maar ook uit Korea. Vaak de gewone Camellia genoemd. De plant wordt normaal zo’n 2 à 4 meter hoog. Toegepast in een kuip zal de plant wat kleiner blijven. Naast de bloemen, heeft de Camellia mooi glanzend, donkergroen, eivormig en leerachtig blad.

U heeft al begrepen dat het niet zo makkelijk is deze Camellia japonica goed te kunnen houden. Maar ja, als u vooral in de mediterrane winter een bijzonder mooi bloeiende plant wil hebben, dan is het toch een aanbeveling om de uitdaging aan te gaan en de plant in uw tuin toe te passen. Het beste resultaat kunt u dus verkrijgen, om de Camellia dus niet direct in de grond, maar in een kuip te kweken. Een aanbevolen grondmengsel is dan: 4 delen kalkloze klei, 2 delen turfmolm of eventueel bladaarde en 1 deel grof zand met wat beendermeel. Verder moet de plant op een beschutte plek geplaatst worden, liefst in de schaduw of half schaduw. Dus op het westen of noord-westen. Zelf heb ik prachtige Camellia japonica struiken gezien in Noord-Portugal, maar ook op het eiland Madeira. Ik kan u verzekeren dat dit prachtige planten zijn!

In ieder geval, veel succes toegewenst, indien u de uitdaging aangaat van het houden van een of meer Camellia’s.