Theo Stokkink vertelt in ons clubhuis over zijn nieuwe roman Zwijgplicht.

Theo Stokkink (Venlo 1941) maakte furore als radio-televisiepresentator van talloze culturele programma’s. Na zijn afscheid in Hilversum is hij nu schrijver van romans en verhalen.

De historische familieroman Zwijgplicht is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe. Niet alleen omdat hij daarin het aangrijpende verhaal van zijn moeder vertelt, die als pasgeboren baby tijdens de woelige begindagen van de Eerste Wereldoorlog vondeling werd en pas na 34 jaar haar Vlaamse familie terugvond. Maar ook omdat haar adoptievader, net als Stokkink, homoseksueel is en hij goed in de huid van deze Theo Borret, kon kruipen.

Stokkink wilde al langer iets doen met het verhaal van zijn moeder. Dat komt er kort samengevat op neer dat haar Vlaamse familie haar, tijdens de vlucht voor de Duitsers in 1914 kwijtraakt en ze als Belgische vondeling in Amsterdam wordt geadopteerd door kandidaat-notaris van goede, katholieke huis, Theo Borret en diens vrouw Sophie. Het is een schijnhuwelijk want Theo is homoseksueel.

Er volgt een lange periode tussen twee wereldoorlogen, en na vele omzwervingen vindt haar familie haar na 34 jaar terug in Venlo. Het zijn twee verhaallijnen in een innemende roman.

Theo Stokkink zal bij deze presentatie iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het boek en hij leest een fragment voor.

Persreacties:

  • Mensenlevens in een getroebleerde wereld. Schrijnende dialogen en observaties De goedgekozen titel blijkt naadloos te passen op alle aspecten van dit verhaal.
    Bertjan ter Braak De Telegraaf
  • Een welsprekend pleidooi voor tolerantie. Zwijgplicht voldoet voor de volle honderd procentaan de eisen die het genre stelt.
    Camiel Hamans in Brabant Cultureel

Lezersreacties:

  • “Een geweldig goed geschreven boek, eerlijk, open en moedig in de hededaagse bekrompen tijd” (Joop)
  • “Wat een bijzonder boek! Ik had dikke tranen aan het einde. Alle thema’s in het boek zoals vluchtelingen, abortus, nalatenschap, homoseksualiteit, pleegouderschap zijn allemaal nog steeds thema’s uit het heden” (Juliette van der W)
  • “Zwijgplicht heeft me bijzonder geboeid, terwijl ik helemaal niet zo’n lezer ben” (Karel B)