Een belangrijke vraag voor de medische wereld is: hoe kunnen wij ziekten voorkomen. Ik geef toe dat dit wat minder interessant is voor de farmaceutische industrie, maar daar zal de meerderheid van de mensen zich geen zorgen over maken. Een zeer boeiende en voor iedereen toegankelijke ontwikkeling is het genetisch onderzoek. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat ieder mens net zo uniek is van binnen als van buiten. En dat geldt eveneens voor onze genen.
Onze genetische informatie, hetgeen vindbaar is in ons zogenaamde DNA, erven wij van onze ouders. Maar tijdens de benodigde celdelingen (voordat de bevruchting plaatsvindt) ontstaan er ook spontane varianten (mutaties). Dit maakt dat ieder individu absoluut uniek is. Hoe mooi zou het zijn als wij op grond van deze genetische informatie een individueel preventief behandelplan zouden kunnen maken? De ontwikkeling in de genetica is in volle gang en er is al veel mogelijk.
De meeste genen hebben zowel een positieve als een negatieve kant. Ze zijn immers vaak ontstaan door de leefomstandigheden. Zo zal een eskimo andere genetische informatie nodig hebben om te overleven in vergelijking met een bewoner van een tropisch eiland. Interessant is dat er vaak de mogelijkheid bestaat om een gen ‘aan’ of ‘uit’ te zetten. De zogenaamde gen-expressie is in zo’n geval door ons zelf te beïnvloeden door bijvoorbeeld voedingsaanpassing, leefwijze, medicamenten of supplementen.
Tegenwoordig kunnen wij op basis van genetische informatie patiënten adviseren om bijvoorbeeld wel of geen calcium in te nemen in verband met osteoporose, die inname is namelijk niet bij iedereen effectief. En wie moet er dagelijks alcohol drinken? En wie juist niet? Is zoutbeperking belangrijk, ja voor sommigen. Welke bloeddrukverlagende medicatie past bij onze genen? En die statins (cholesterolverlagend medicamen); effectief of niet? Hoeveel moeten wij eigenlijk bewegen? Er zijn mensen die juist extreem moeten sporten en ook zijn er genoeg die met mate moeten bewegen, omdat anders de kans op ziekte groter wordt. Welke voeding is goed voor ons en wat moeten wij absoluut mijden? Welke supplementen kunnen ons het best ondersteunen? Hoe verloopt de ontgifting in ons lichaam en hoe kunnen wij die bevorderen?
Dit alles, en nog meer, is terug te vinden in onze genen. Wat wangslijmvlies, af te nemen met een wattenstokje, is voldoende om het een en ander te bepalen. En het mooie is, dat wij dit maar eenmalig hoeven te doen; onze genetische informatie verandert immers niet. Er zijn tegenwoordig zelfs gynaecologen die het onderzoek voorstellen bij pasgeborenen, zodat de ouders van vroegs af aan rekening kunnen houden met wat goed voor hun kind is en wat juist niet. Hoe vroeger hoe beter is hun visie.
Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met Clinica La Alegria.
Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es