Toen ik 12 jaar geleden naar Spanje kwam, met vele ideeën voor het inrichten van de Spaanse tuin, had ik zeker niet in gedachten om Begonia’s te gaan gebruiken. Immers leek me dit toen en tot een jaar geleden totaal geen toepassing voor een tuin in Spanje. De zon zou, volgens mijn gedachte toen, het blad en de bloemen van een begonia snel verbranden. Echter vorig jaar kreeg ik van iemand een bloeiende begonia met rode bloemen. Ik wist niet zo gauw waar in mijn tuin de plant te plaatsen. Op het terras had ik een pot staan, waar een plant was weggevallen. Er was dus wat ruimte om hem hierin te plaatsen. De plek is midden in de zon. Maar ja het was voor mij, dacht ik toen, toch maar tijdelijk. Echter tot mijn stomme verbazing en verrassing heeft deze begonia van vorig jaar november tot op heden, dus weer november, volop uitbundig gebloeid.

Dit zonder terugval! Dus ook gedurende de hete zomermaanden in de volle zon. Ik had zelf nooit gedacht, dat de plant zo resistent kon zijn in de volle zon. Uiteraard, moet de plant wel regelmatig water krijgen. Er zijn zo’n 1.000 soorten Begonia’s in veel uitlopende vormen en kleuren, vele met hoge sierwaarde. Ze houden van warmte en vocht en de meeste zijn toch gevoelig voor te sterke zonneschijn.

De Begonia is ontdekt eind 1600 door een Franse franciscaner monnik (Charles Plumier-Botanicus). De Begonia komt vooral voor in subtropische en tropische gebieden. Het meest in Zuid Amerika, zoals het Amazonegebied en in het Andesgebergte. Dus in de landen als Brazilië, Bolivia, Peru en Ecuador. Andere verspreidingsgebieden zijn China, Ceylon en de oostelijke Himalaya en ook op bepaalde plekken van West en Zuid Afrika. Zoals ik al zegde zijn er vele soorten knolbegonia’s, zoals grootbloemige en grootbloemig compact en kleinbloemige en hang-struikplanten. Over de laatste soort heb ik mijn persoonlijke ervaring, zoals hierboven omschreven, opgedaan. Deze struikbegonia behoort tot de Begonia Corallina-hybriden. Ze zijn zéér groeikrachtig en kunnen een hoogte bereiken tot 2 meter, zowel in de hoogte maar ook in de breedte. Ze moeten dan wel in de volle grond staan of in een hele grote bak of pot. Het type dat in mijn bezit is, is de Begonia foliosa var.miniata, afkomstig uit Colombia. Deze heeft kleine bladeren, die licht overhangend zijn met grote scharlaken rode bloemen, die doen denken aan de bloemen, zoals de trossen bij de fuchsia’s. Er zijn vele cultivars, naast planten met rode bloemen zijn er ook uitvoeringen met roze en witte bloemen. Deze Begonia Corallina-hybriden kan ik u dus aanbevelen, vooral als toepassing in potten op het terras. Zeker als u in de ‘wintertijd’ hier aan de Costa Blanca wat extra bloeiende planten in uw mediterrane tuin wilt hebben. Misschien bevalt u dit type Begonia Corallina u wel zo goed, dat u hem voor het hele jaar in tuin gaat toepassen. Veel succes toegewenst!