Als je in het bezit bent van een hondje, moet dit op z’n tijd uitgelaten worden. Dit geeft dan volop de gelegenheid om in diverse tuinen rond te kijken en als zodanig de ontwikkelingen van een seizoen te volgen. In onze buurt is er een hele kale tuin, waar bijna niets in staat, maar waarin ieder voorjaar, zo in maart, een werkelijk prachtige en uitbundig bloeiende Aloë marlothii zich aandient.
Als ik het heb over aloë’s, dan denkt u waarschijnlijk vooral aan de Aloë vera of aan de hier veel voorkomende Aloë arborescens. Deze laatste bloeit een groot deel van de winter en het voorjaar, met zijn prachtige oranje-rode pluimen. Maar er zijn nog wel andere interessante soorten Aloë’s, zoals dus de Aloë marlothii.
Alleen al door de omvang is deze Aloë marlothii interessant. De plant wordt namelijk zo’n 4 à 5 meter hoog en circa 3 à 4 meter breed. Hij Is daardoor als solitaire plant zéér goed te hanteren. En wordt dus nog opvallender, als de plant zo in maart gaat bloeien. De geel, bruin, oranje-achtige prachtige bloemen verschijnen in een soortement scherm. Dit wijkt af van de andere soorten Aloë’s, die meestal verticale pluimen hebben. De grote vlezige bladeren van deze vetplant zijn aan de randen licht gekarteld. Verder vertonen zij zowel aan de bovenzijde, als aan de onderzijde afgestompte stekeltjes. De bladeren kunnen wat roodachtig kleuren door een brandende zon, of door een koude winterwind.
Oorspronkelijk is deze vetplant afkomstig uit Zuid-Afrika. De plant vraagt verder weinig onderhoud en verzorging. Indien u niet teveel planten in uw mediterrane tuin wilt hebben en ook als u een plant wilt hebben, die niet veel verzorging vraagt en die tevens in staat is om een bepaalde ruimte als solitaire plant op te kunnen vullen, dan moet u beslist denken aan een toepassing van deze Aloë marlothii.
Nu we het toch over aloë’s hebben, bij het aanleggen van een nieuwe tuin, zou u kunnen denken, om een gehele tuin alleen maar met aloë-soorten te beplanten. Dat is natuurlijk vooral interessant, omdat deze planten zeer goed bestand zijn tegen de droogte. Hierbij noem ik u een aantal soorten, zoals de al eerder in dit artikel genoemde Aloë vera en de Aloë arborescens, maar ook zijn interessant de Aloé saponaria, de Aloë africano, Aloë mutabilis en de Aloë ferox etc.