Graag wil ik het met u hebben over planten die u kunt toepassen in de mediterrane tuin. Als we er van uitgaan, dat we graag mooie decoratieve planten willen toepassen, die sterk zijn, goed bestand tegen de droogte, niet te duur zijn, maar ook mooie bloemen voortbrengen en ook buiten de bloei er mooi blijven uitzien, dan zouden we uit kunnen komen op de “Aloë arborescens dacolor”. Behorend tot de Liliaceae, een gemakkelijk groeiend en weinig eisen stellende succulenten geslacht, met misschien wel 250 soorten. Het verspreidingsgebied omvat geheel Afrika tot aan Arabië.
U kent de “Aloë arborescens” waarschijnlijk wel. Op dit ogenblik staat hij volop in bloei met prachtige rood/oranje bloemen van zo’n 15 cm. Deze Aloë, in de volksmond wondcactus genoemd, was vroeger heel populair. Het sap werd inderdaad gebruikt bij de behandeling van brandwonden. De planten kunnen na enkele jaren een hoogte bereiken van 1 tot 3 meter. De bladeren zijn zwaardvormig, vlezig en kunnen zo 40 ‘a 50 cm lang worden, met een bladbreedte van 4 ‘a 5 cm. De randen zijn getand met puntige stekels van ca. 5 mm.
De “Aloë arborescens”, een zusje van de “Aloë Vera” (veel toegepast in de cosmetica), scoort op alle eerder genoemde punten van mijn inleiding. T.w. kan zeer goed tegen de droogte, heeft fraaie bloemen, warm van kleur en bloeien in een jaargetijde (december-januari) dat er hier aan de Costa Blanca minder bloemen zijn. Natuurlijk zal niet iedereen houden van een kleur rood/oranje, maar in de Spaanse winter, met een groene achtergrond, staan deze kaarsvormige bloemen heel decoratief. Over decoratief gesproken, de planten zelf zijn ook erg mooi van vorm. De vlezige bladeren vormen zeer mooie rozetten, die uitnodigen deze planten te groeperen tot een forse border, waaronder onkruid weinig kans krijgt. Het is zelfs mogelijk een complete tuin van deze planten te maken. Hetgeen een rustig groen beeld geeft in de zomer, terwijl het in de Spaanse winter het heerlijk genieten is van de rijke bloemenpracht. In deze tuin kunnen wat vakken gemaakt worden met bijv. Rozemarijn, Pitosporum, Hedera, Lavendel en voor een “break” Pampusgras.
Naast de toepassing in de tuin, is de plant ook zeer geschikt als pot – of kuipplant. Vermeerdering van de plant is ook erg makkelijk, vooral hier in Spanje. Bijv. door stekken (van 10 ‘a 15 cm)te nemen en deze in een bak met goede potgrond te plaatsen, zal resulteren tot een snelle beworteling. Stekken kunnen vaak ook al direct in een goede grond in de tuin geplaatst worden. Uiteraard op een zonnige plaats. Kortom deze “Aloë arborescens dacolor” blijft voor de Mediterrane tuin een zeer interessante toepassing. Leuk blijft daarbij te bedenken, dat alle Aloë soorten in de oudheid gebruikt werden als geneesmiddel. De Grieken en de Romeinen gebruikten dit al. En in de Middeleeuwen ontbraken de Aloë’s in geen enkele kruidentuin. Bij toepassing veel succes toegewenst!