De Acacia “mimosa” soorten zijn voor Nederland beslist exotisch. De fraai geelgeurende bloemen worden in Nederland bij de bloemist verkocht. Hier aan de Costa Blanca groeien deze bomen en struiken volop. Eigenlijk is de mimosa van de Acacia niet de echte mimosa. Dit is een andere soort Mimosa ook uit de vlinderbloem familie (Leguminosae) en bestaat uit 500 soorten. Een soort kennen we allemaal, namelijk. Het “Kruidje-roer-me-niet” met de Latijnse naam Mimosa pudica. Deze plant komt uit Brazilië. Hoogte 60 cm. en is een kort levende niet winter harde plant. Wordt gewoonlijk als eenjarige gekweekt. De lichtgroene bladeren zijn dubbel geveerd en hebben een groot aantal smalle elliptische blaadjes. Wanneer u de blaadjes overdag aanraakt, vouwen ze zich direct samen, tevens gaat de hele bladstengel hangen. Als ze niet verder meer aangeraakt worden, nemen ze na een korte periode hun oude situatie weer in. Ze hebben kleine roze, bolvormige bloemen, die in juli – augustus bloeien.
Echter terug naar de Acacia soorten, die dus ten onrechte met de naam MIMOSA zijn ingeburgerd. Er zijn zo’n 800 soorten acacia’s ook behorend tot de vlinderbloemigen. De helft komt voor in Australië, maar ook in de droge savannen van Afrika komen deze Acacia bomen en struiken veelvuldig voor. Vaak zijn het de enige bomen die hier staan. Daar veel van de de Acacia mimosa soorten het hier aan de Costa Blanca goed doen en zij van januari tot april zo fraai bloeien met hun prachtige gele tooi worden ze hier ook in de Mediterrane tuin veel toegepast. Ik wil me hierbij beperken om een 4-tal Acacia soorten te beschrijven, die hier aan de Costa Blanca veelvuldig voorkomen.
Allereerst de Acacia dealbata (bloemisten mimosa.) Afkomstig uit Australië. Een Snelgroeiende boom met een hoogte tot 6 meter, een grijze schors en met fraai dubbel geveerde varenachtige groene donzige bladeren en overvloedige bloei in periode januari tot maart. Daar de boom minder goed gedijt op kalkhoudende grond wordt de boom vaak veredeld op een onder stam van een minder ogende andere Acacia en is daardoor meer resistent bijvoorbeeld bij een toepassing op een kalkhoudende bodem.
De tweede Acacia die ik u wil noemen is de A.armata, ook afkomstig uit Australië, heeft een hoogte tot 3 meter en is meer een heester met donkergroene bladachtige stengels en puntige takken. De gele bloemen, 9 mm in doorsnee, bloeien in maart april. Als derde uitvoering de A.cyanophylla (syn. A.saligna.) wordt niet erg hoog. Heeft ook een struikachtig karakter, groeit snel en wordt vaak langs autowegen aangeplant. De plant maakt een sterke kroon, die nogal zwaar kan worden en gevoelig is voor de wind. Het is daarom van belang de boom jaarlijks in de kroon wat uit te dunnen. Deze Acacia groeit ook op kalkgrond en bloeit in maart.
Tenslotte de A.longifolia, is ook meer een struik dan een boom en ook snelgroeiend. Heeft wilgachtige lederen bladeren tot 15 cm lang. Verdraagt een kalkbodem. Zoals ik al eerder noemde wordt deze Acacia ook wel gebruikt als onderstam voor soorten die minder snelgroeiend zijn. Er is van deze soort nog een variant, de A. floribunda met overvloedige bloemen. Een toepassing in de Mediterrane tuin van een Acacia mimosa is vanwege de mooie geel geurende bloemen in het vroege voorjaar de moeite waard. Maar ook het groenblijvende uiterlijk van de boom of struik mag er zijn, vooral bij het creëren van privacy in de tuin.