Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres. De bekende en in Zuid Europa veel voorkomende slanke Cipres uit de Griekse en Romeinse oudheid.
U bent ongetwijfeld wel eens met de auto door Zuid Frankrijk gereden, waar u geconfronteerd werd met de Cipres. Vooral in het voorjaar, dan is het genieten van de mooie contrasten die de donker groenkleurige Cipressen maken met de licht groene bladeren van bomen en planten, vaak nog verder ondersteund door bloesem en bloemen. Ook in Italië komt u, zoals in Toscane – Sicilië , in het landschap de prachtig volgroeide Cipressen tegen. Misschien heeft u ook voormalig Joegoslavië of Griekenland bezocht, waar ook, vooral op de eilanden, fantastische effecten te zien zijn van de Cipressen, die als kaarsen verticaal het landschap sieren. Ook aan de andere kant van de Middellandse komt de Cipres veelvuldig voor, Zoals in Tunesië, Turkije, Egypte, etc. Zeker op het eiland Cyprus wordt sinds de oudheid de Cipres geëerd. Traditioneel wordt de Cipres bij kerkhoven in het Middellandse Zeegebied aangeplant, als stijlvolle toepassing en het voorname effect uitdragend van rust, hetgeen bijzonder waardevol is bij rouw en om het verdriet te kunnen verwerken.
Naast deze toepassing is de Cipres een zeer veelzijdige boom, die bijvoorbeeld door de architecten van de Moorse tuinen zeer breed werd toegepast.Denkt u maar eens aan het Generalife in het Alhambra te Granada of aan het Alcazares in Sevilla en ook aan het Alcazares in Cordoba. Zij pasten vooral de Cipressen toe om veel groen effecten te verkrijgen. Groen diende voor hen als de kleur van het leven, het creëren van iets paradijselijks. Zeker in landschappen, waar langdurige droogte meedogenloos kan zijn en waar vaak de dorheid ( woestijn) heerst. Ook in latere perioden is de Cipres veel toegepast, zoals in beroemde tuinen in Portugal, Spanje, Italië, etc.
De Cipres is in onze tuinen, aan de Costa Blanca, toe te passen als solitair, waar u hem zijn natuurlijke groei kan geven, indien en voldoende ruimte is. De boom kan namelijk uitgroeien van 12 tot wel 20 meter hoog. Maar het is vooral ook een heerlijke boom om in vele vormen te snoeien. Bijvoorbeeld als haag is er geen betere toepassing. Er zijn zeer dichte hagen mee te formeren. Indien goed geknipt, verkrijgt u een fraaie rustgevende natuurlijke groene muur, die privacy biedt, maar dat ook een heerlijke achtergrond kan zijn voor mooie borders, etc. Van Cipressen kunt u ook mooie natuurlijke zuilen maken van 2, 3 tot 4 meter hoog. U kunt ze bovenop rond knippen, maar ook is het mogelijk ze aan de bovenkant vlak af te scheren. Schitterende toepassingen hiervan kunt u zien in de tuinen van het Alcazares in Cordoba. Dergelijke zuilen zijn goed te gebruiken, om in uw tuin indelingen te maken of diepte effecten te creëren, etc. Indien u bijvoorbeeld de beplanting om de zuilen laag houdt, verkrijgen de zuilen nog meer allure en laten de lage planten, al dan niet met bloemen, nog mooier tot hun recht komen.Zeker als de zuilen goed strak geknipt zijn, stralen zij, verticaal gezien, bij enkele exemplaren al veel rust uit en geven een zelfde werking in de tuin als een goed gemaaid gazon horizontaal gezien.
goede mix maakt met de aanwezige grond en compost. Zeer belangrijk is het dat u de boom (bomen) na aanplant frequent water geeft. U kunt bijvoorbeeld een druppelsysteem voor bewatering aanleggen. Ondanks dat de Cipres op den duur goed tegen de droogte kan, is het noodzakelijk 2 à 3 jaar, water te blijven geven. Dan pas hebben de wortelen zich dermate ontwikkelt, dat ze zelfstandig in hun eigen behoeften kunnen voorzien. Ik durf te stellen, dat een nieuw ingeplante Cipres, die frequent water krijgt, het zonder meer zal doen. Denkt u er vooral ook aan, dat afhankelijk van de hoogte u ze ook altijd goed vastbindt. In het begin zijn Cipressen namelijk na aanplant erg gevoelig voor wind.
U ziet, een Cipres is veel meer dan zomaar een type “conifeer”, die u koopt bij een willekeurig tuincentrum. Door zijn verleden en als toepasbaarheid dwingt hij respect af.
Veel succes met het toepassen van deze “Mediterraan”.