Op 13 december vertrekt onze bus om half 9 met onze vaste chauffeur Antonio richting Barcelona.

Nicole is deze trip de contactpersoon tussen ons en Antonio. Na 2 korte stops arriveren we rond 16.00 uur in ons hotel Cristal Palace. Het hotel ligt in het centrum van Barcelona, kamers en ontbijt top, en om de hoek van het hotel zijn verschillende gezellig verwarmde terrassen en diverse restaurants. Daar hebben we uiteraard veel gebruik van gemaakt.

Nadat we ons in onze kamers geïnstalleerd hebben, gaan we op pad om de omgeving te verkennen en we strijken met een gezellige groep neer in een van de gezellige verwarmde tapasbarretjes en worden uiterst gastvrij ontvangen met een wijntje of cava.

Dinsdagochtend is een groot deel van de groep weer op tijd uit de veren. Om 09.30 uur staat een stadsrondrit op het programma. Antonio rijdt ons door de prachtige stad en langs de vele mooie bezienswaardigheden van de beroemde architect Antoni Gaudí die met zijn sierlijke Jugendstil ontwerpen zijn stempel op de stad heeft gezet. We rijden langs Sagrada Familia, Park Güell, Casa Milà, Palau Güell, diverse casas die door Gaudi zijn ontworpen. Natuurlijk gaat de route ook langs de haven van Barcelona van waaruit vele cruiseschepen vertrekken naar o.a. de Balearen en de Canarische Eilanden.

Velen heb de indrukwekkende Sagrada Familia al eerder bezocht. Het blijft een prachtige belevenis en bij ieder nieuw bezoek vallen je weer andere mooie bijzondere dingen op. De Basiliek is nog lang niet klaar. Recentelijk is de grote ster op een van de torens geplaatst. Werkelijk prachtig.

Barcelona leent zich ook uitstekend voor uitgebreid winkelen. Prachtige kledingzaken, schoenenzaken en allerlei andere mooie winkels. Er is zelfs een boetiek met alleen maar ballerina’s (flatjes). Je weet niet wat je ziet. Ballerina’s in alle kleuren en maten. Ria is er niet weg te slepen. Geweldig.

Overal in de stad zie je kraampjes met “caganers”. Het zijn poppetjes die je alleen in Barcelona ziet en die in Barcelona worden ontworpen. Elk jaar worden poepende poppetjes gemaakt van mensen die actueel in het nieuws zijn geweest. Zo zien we Trump, Biden, Koeman, Messi… Caganers (kakkertjes) zijn poppetjes die in een hoekje van de kerststal worden gezet. Het symbool is dat alle “shit” van het afgelopen jaar wordt uitgepoept en gebruikt wordt voor bemesting van het land in het nieuwe jaar.

Donderdag 16 december om 12.30 uur is het alweer tijd om te vertrekken. Eerst gaan we nog even gezellig de stad in waarna we om 12 .30 uur klaar staan voor de groepsfoto en vertrek.
Helaas is er een studentendemonstratie aan de gang in Barcelona. 71 rotondes zijn afgesloten. Antonio heeft ruim een uur nodig om bij ons hotel aan te komen. Rond half 2 stappen we in de bus en begint de terugreis naar Moraira.

We kijken terug op een prachtige stedentrip in een van Spanje’s grootste steden. Een prachtige, gezellige stad. De moeite waard om weer naar terug te gaan.

Ria Koman