Wandelroute Moli del Quisi, het venijn zat in de staart

11 januari hebben we de eerste wandeltocht van de Bergstappers in 2020 gelopen. Deze keer vlakbij huis, bij Benissa. De route “Moli del Quisi” is een unieke route met enkele historische gebouwen en volgens de organisatie een middelzware route met een hoogteverschil van 120 meter en een lengte van 8,7 kilometer.

Om 10 uur verzamelden 29 mensen in Teulada en we togen gezamenlijk naar het startpunt in Benissa. Middelzwaar leek me wat oververdreven want we konden mooi naar beneden lopen. Langs slingerachtige paden met fraaie uitzichten gingen we naar beneden. Bij het vertrek was het nog wat bewolkt, daarna kwam het zonnetje erbij en dat maakte het aangenaam wandelen. Al snel kwamen we langs de Pont del Quisi, de spoorbrug over de vallei, dat gepromoveerd is tot een nationaal monument zonder dat er treinen langskomen. Halverwege de wandeltocht kwamen we bij de Moli del Quisi, een oude watermolen, tijd voor een korte pauze en een broodje.

Daarna leek het echt te beginnen, het had de avond ervoor stevig geregend, dat maakte het smalle pad naar de oversteek glibberig en in het beekje dat we moesten oversteken stond flink water. Gelukkig kon iedereen (soms met hulp) er heelhuids en droog oversteken. Vanaf dat moment ging het weer bergopwaarts en toen bleek wat er bedoeld werd met middelzwaar. Het eerste stuk ging nog prima, maar het venijn zat in de staart. De laatste paar kilometers gingen stevig naar boven. Iedereen begon optimistisch maar al snel daalde het tempo en werd regelmatig even stil gehouden door iedereen.

Uiteindelijk kwamen we weer bij het eindpunt waarop we naar Teulada vertrokken richting restaurant Casa Edy. Daar hebben we genoten van een prima lunch en werd er nog lang na gekletst door iedereen met iedereen, kortom het was een gezellige dag en we zien uit naar de volgende wandeling in februari.

Johan Marrink