Op 7 november bezochten we met de tuinclubleden de voorbeeldtuin Jardin Sostenible van Jan van Eile in Javea.
Jan is op jonge leeftijd in Spanje komen wonen met z´n Nederlandse ouders. Hij heeft een bedrijf vlakbij de Montgó, gespecialiseerd in het ontwerp, aanleg en onderhoud van Mediterrane tuinen. Hij spreekt goed Nederlands. Daarom heeft hij ook veel Nederlandse klanten.
De tuin bij zijn bedrijf heeft hij in april laten aanleggen. Er staan heel veel soorten grote palmen, vruchtbomen, struiken en kleinere planten die het in dit klimaat goed doen. Er zijn ook verrassende elementen in zijn tuin, zoals spiegelvijvers en kunst, o.a.van Toni Mari uit Javea. Een zwembad met planten, oleanders op stam, scheef staande grote bakken om op hoogte te kunnen tuinieren enz.
Als tuinclubleden waren we allemaal erg onder de indruk. De tuin zag er perfect uit. In het voormalige woonhuis heeft hij zijn kantoor met een kunstgalerie met wisselende exposities. Heel apart is een hangende tuin in de hal. Met vilt en pompjes met water en voeding worden de planten vochtig gehouden.
Jan vertelde over het nationale park de Montgó, waar 645 verschillende planten voorkomen. Op een relatief klein stuk natuurpark zo´n grote diversiteit is uniek in Europa. Hij vertelde over de bedreiging van soorten die hier van oorsprong niet thuishoren, omdat de indringers de bestaande soorten laten verdwijnen.
Vogels en de wind brengen deze indringers uit zaden van tuinen naar het natuurpark.( bijvoorbeeld lantana en stipa).
Bij de Montgó op Cap San Antoni heeft hij samen met zijn partner bijenkorven staan. Bij de bijenkorven is een terras aangelegd, waar wij met de tuinclubleden en andere belangstellenden van de NVOC, in februari of maart naartoe zullen gaan.
Tijdens deze bijeenkomst, op een zaterdag of zondagochtend, geeft Jan een rondleiding in dit natuurgebied met uitleg over de oorspronkelijke vegetatie. De partner van Jan zal uitleg geven over diverse soorten honing, die hij met zijn verschillende bijenvolken daar oogst. Na afloop kunnen we de verschillende soorten honing proeven en leren hoe je een goede kwaliteit honing kunt beoordelen.
De kosten voor deelname zijn 20 euro per persoon.
Belangstellenden voor deze ochtend kunnen zich opgeven bij Lieke Hoeks per app op telefoonnr. 0034-602669672.
Ria Koolen