Daar veel tuinbezitters hier aan de Costa Blanca een kruidentuin(tje) bezitten, of willen aanleggen, wil ik het deze maand graag hebben over een typisch kruid van de Mediterrané, te weten: Tijm (Thymus vulgaris) of in het Spaans Tomillo.
De gewone tijm komt van oorsprong hier uit het Middellandse Zeegebied en heeft een aangename kruidige, aromatische geur en een enigszins bittere smaak. Ook gedroogde twijgen houden het aroma goed vast. Door het kweken, zijn er inmiddels zo’n 300 soorten. De gewone tijm, die hier in het wild groeit, is een laag heestertje, met kleine stevige donkergroene blaadjes. De gehele zomer door verschijnen er roze of ook wel witte bloempjes. De hoogte is 20 à 30 cm.
Tijm werd al gebruikt in de oudheid. Bijvoorbeeld gebruikten de Egyptenaren dit kruid voor het balsemen. Ook de Grieken en de Romeinen pasten het kruid toe als wierook en voor het zuiveren van de lucht in hun huizen. Verder werd de wierook ook gebruikt bij begrafenissen e.d. Tegenwoordig zit verwerkte tijm in producten als hoestsiroop, zeep, etc. Er is ook een tijmthee voor krampverlichtende werking. In de keuken wordt de tijm vooral toegepast op vleesgerechten, stoofpotjes, sauzen en bouillons. Bij een combinatie met Marjolijn, Rozemarijn en Tijm kunt u een subtiele en volle aromatische smaak bereiken.
Hier aan de Middellandse Zee groeit de plant op warme, zonnige hellingen. Liefst op kalksteen. Stelt overigens weinig eisen aan de grond. Tijm vraagt ruimte in die zin, dat ze niet overwoekerd kan worden door andere planten. De zon en het licht mag niet geblokkeerd worden, anders stikt de plant snel. Vooral in Italië en Frankrijk wordt de plant op velden geteeld. Bij groei verhout de plant zich na enkele jaren, zowel op de penwortel, als op het onderste gedeelte van de plant. Hierdoor verliest het zijn parfum. Dit betekent dat,het, door dit verhouten, noodzakelijk is om na een jaar of vijf de planten te vervangen voor jonge plantjes.
Tijm behoort evenals de Rozemarijn tot de lipbloemige familie (Labiatae). Naast de Thymus vulgaris, ben ik min of meer in de natuur, hier aan de Costa Blanca, ook de Thymus citriodorus tegen gekomen. Dit is ook een dwergstruikje van 20 à 25 cm hoogte, met naar citroen geurende blaadjes. Door uitlopers kunnen ze redelijk grote vlakken bedekken. Zoals u ongetwijfeld weet, smaakt verse tijm lekkerder dan gedroogde. Dus zelf kweken is een aanbeveling! U kunt dit doen ik een kruidentuin. Moet dan, zoals boven beschreven is, op een zonnige plek zijn. Tevens moet het die ruimte hebben, dat andere planten er niet overheen kunnen groeien. Ook kunt u ze in een rotstuintje planten. Verder is het mogelijk enkele planten in een wat grotere pot te plaatsen. Moet dan wel regelmatig water krijgen. Wilt u snel resultaat, dan kunt u de planten kopen. Uiteraard kunt u plantjes verkrijgen om ze in het voorjaar te zaaien. Vroeg in de zomer is het heel makkelijk van een volwassen plant enkele jonge takken te stekken en deze te laten wortelen. Kortom, het zal voor u geen grote inspanningen vereisen, om ergens in uw mediterrane tuin dit heerlijk geurende kruid een plekje te geven. Zeker is het, dat u er plezier van zult hebben.