Wat is Hielspoor?

Hielspoor is een peesontsteking onder de voet. De pijn manifesteert zich onder de hak op het moment dat de voet wordt belast. Hielspoor wordt veroorzaakt door een brede pees die onder je voet doorloopt, helemaal vanaf het hielbot (Calcaneus) naar de voorvoet. Als deze peesplaat te veel wordt belast, zorgt dit voor constante spanning op de aanhechting aan de binnenkant van het hielbot. Precies op deze aanhechting kan verkalking ontstaan. Die verkalking kun je zien als een stukje uitstekend bot. Niet de kalkafzetting zelf, maar het weefsel eromheen kan ontstoken raken. Dáár komt de pijn vandaan.

Bij de eerste behandeling kan er een echografie worden gemaakt om te zien of er inderdaad sprake is van hielspoor en als dit zo is kan er vervolgens meteen begonnen worden met de schockwave therapie. Op een röntgenfoto is ook te zien of er verkalking onder de hiel zit, echter met een echografie kan er ook gezien worden hoe erg de peesontsteking is. De schockwave therapie en echografie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Hoe werkt shockwave bij hielspoor?

Shockwave therapie wordt uitgevoerd met geluidsgolven met hoge energie en dit geeft mechanische impulsen die op de pijnbron worden gericht. Hier zorgt de straling voor vergruizing van de kalkafzetting (oorspronkelijk werd de techniek gebruikt om nierstenen te vergruizen). De verkalking lost op en de doorbloeding verbetert. De verbeterde doorbloeding activeert de lichaamseigen genezingskracht, waardoor de pijnklachten van hielspoor verminderen.

Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal ShockWave Therapie). Het begint de laatste jaren bij moderne fysiotherapeuten de standaardmethode te worden om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen, maar ook schouderklachten, achillespeesontstekingen en tennis-ellebogen worden er vaak mee behandeld met veel succes.

Shockwave therapie bij hielspoor neemt ongeveer 20 minuten per behandeling in beslag. Gemiddeld zijn er 6 behandelingen nodig.

Voor- en nadelen van shockwave

Het grootste voordeel is dat een hielspoor operatie op deze manier bijna altijd kan worden voorkomen. Een operatie brengt meer risico’s met zich mee en shockwave kan zonder lokale verdoving worden uitgevoerd. Shockwave therapie is een succesvolle behandeling voor hardnekkige blessures waaronder hielspoor. De methode kent relatief weinig nadelige bijverschijnselen. Nadelen van de schockwave therapie behandeling zijn er nauwelijks. Tijdens de schockwave behandeling ondervind je wel een beetje pijn, na de behandeling trekt deze pijn al snel weg.


Voor een afspraak of meer informatie kunt u bellen naar Revalidatiecentrum Medifit op 96 649 54 48 of mailen naar info@medifitreha.com