De rozemarijn (romero) is ook weer zo’n plant die karakteristiek is voor ons aan de Costa Blanca en het hele Middellandse Zeegebied. Als u hier het binnenland ingaat, voor bijvoorbeeld een wandeling in de bergen, dan kunt u niet om de rozemarijn heen. Dit meest voorkomende kruid is overal te zien als groene struikjes. Daarnaast zult u bij zo’n wandeling ook de heerlijke hemelse geuren al snel opsnuiven. U kunt de geur nog wat intenser genieten, door een paar blaadjes af te plukken en tegen elkaar tussen uw duim en vingers te wrijven en dan naar u neus te brengen. Ik gebruikte al het woord hemels, daar ik persoonlijk deze geur als een van de fijnste geuren waardeer, die er bestaan. In vroegere tijden, stond dit kruid al in hoog aanzien. Zo pasten bijvoorbeeld zowel de Grieken als de Romeinen rozemarijn toe, door kransen te vlechten voor trouwparen, als zijnde een uiting van liefde, trouw en vriendschap.
De Rosmarinus behoort tot de lipbloemige familie (Labiatae). De plant heeft smalle tegenover staande blaadjes. De bloempjes zitten okselstandig aan korte trossen en zijn blauw of witkleurig, die hier aan de Costa Blanca al eind december tot in het voorjaar bloeien. De rozemarijn is, zoals de meeste leden uit de lipbloemige familie, rijk aan etherische oliën; de smaak is kruidig en de sterke geur doet denken aan wierrook en kamfer. Dit kruid verliest zijn smaak niet bij braden of koken, daardoor is het zeer breed toepasbaar bij vlees- of visgerechten en ovenschotels. Ook in een salade met andere groenten, zoals tomaten, etcetera, is een en ander zeer goed te combineren.
De veelzijdigheid van toepassingen van rozemarijn uit zich ook, doordat het bestanddelen bevat, die hart en bloedvaten versterken. Zelfs kunt u om de bloedsomloop te stimuleren een rozemarijnbad nemen, door 1 liter water met 50 gram rozemarijn te verhitten en met badwater te mengen. Maar u zult zeggen, prachtig al die toepassingen, maar… wat kan ik ermee in mijn Mediterrane tuin? Daar de plant weinig eisen stelt aan de grond, maar ook weinig onderhoud vraagt en goed tegen de droogte kan, is deze sympathieke plant goed en dankbaar in uw tuin toe te passen. Bijvoorbeeld voor het opvullen van bepaalde vlakken in borders in combinatie met andere planten. Ook kunt u de plant gebruiken als haagje of mooi te creëren kubussen. De plant is zeer goed in model te knippen. Of mocht u een kruidentuin hebben, dan is de plant hier natuurlijk ook goed op zijn plaats.
Hier aan de Costa Blanca worden er voornamelijk 2 soorten rozemarijn aangeboden. Allereerst de Rosmarinus officinalis (meest toegepast) een groenblijvende, min of meer verhouten aromatische struik, die na enkele jaren anderhalve meter hoog kan worden. Daarom moet deze plant ieder jaar in de winterperiode wat terug geknipt worden, om een dichte vorm te behouden. Naast deze Rosmarinus is er nog een variant, t.w. de officinalis ‘Prostratus’, dit is een kruipende rozemarijn, die bij toepassing als bodembedekker en vlakkenopvulling zéér aan te bevelen is. De plant vraagt om een zonnige standplaats. Uit zaad is de rozemarijn moeilijk te kweken, maar het is eenvoudig om de plant te stekken. Als u jonge stekken afneemt en deze plaatst in een mengsel van turf en zand en de grond wat vochtig houdt, dan zullen de stekken snel wortelen. Al met al kunnen we constateren, dat het hier gaat om een zéér veelzijdige plant, die vraagt om een toepassing in uw Mediterrane tuin!