Hopelijk kent u deze, misschien niet opvallende struik (of boompje). Indien niet, dan zou een toepassing van de Pittosporum voor u een mogelijkheid in uw tuin zijn, daar het hier gaat om een struik, die mooi groen blijvend is en zowel in de volle zon, als in de schaduw toepasbaar is. Stelt bovendien weinig eisen aan de grond en is zeer bestand tegen de droogte hier in Spanje. De Pittosporum behoort tot de familie Pittosporaceae, een geslacht van zo’n 150 soorten, die vooral voorkomen in subtropisch Azië, Australie, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika. Hier aan de Costa Blanca worden vooral toegepast; de Pittosporum tobira, P.tobira ‘Nanum’, de P. crassifolium en de P. tenuifolium. In dit artikel wil ik vooral de P. tobira en de P. tobira ‘Nanum’ beschrijven. Genoemde soorten zijn afkomstig uit China en Japan. De Pittosporum tobira is een van de meest toegepaste struiken hier aan de Spaanse Oostkust. Is uitstekend geschikt om tot dicht aan de zee te planten. Is goed bestand tegen de zeewind en zoals ik hier boven al besproken heb, kan de plant bijzonder goed tegen de hete zomers van Spanje. De samenstelling van de grond moet wel goed doorlatend zijn, maar zoals gezegd, stelt de plant verder weinig eisen. De bladeren zijn mooi afgerond (eivormig), leerachtig, 3 tot 10 cm lang en aan de bovenzijde glanzend groen en zitten in een min of meer soort krans rond aan de takken van de struik. Zo in de maanden april, mei bloeit deze struik hier aan de Costa Blanca. De witte bloemen, die in schermen staan, geuren zeer aangenaam. U moet hierbij denken aan de bloemengeur van bijvoorbeeld de sinaasappelboom. Misschien is de geur nog wat sympathieker. Na de bloei ontstaan er doosvruchten. Een doosvrucht is een verpakking, waarin het zaad zit. Wanneer de doosvruchten openbreken vallen ze bijzonder op door hun rode en gele binnenkant met vruchtvlees en de daarin gelegen zaden. De vogels worden hiermee gelokt en verspreiden als zodanig de zaden. Vaak vindt u later in de tuin, kleine nieuwe plantjes terug. De Pittosporum tobira wordt vaak toegepast als haag. Maar de struik (of boompje) leent zich ook voor solitaire toepassing. En kan natuurlijk ook in een groep geplaatst worden van 3 of 5 of meer.

Daar de plant zich zeer makkelijk laat snoeien, kunt u de struik of boompje in de meest mooie vormen knippen. Bijvoorbeeld in ronde bollen of in een mooie kubus. Indien het een boompje is, dan kunt u er een mooie ‘parasol van maken. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in parken. De Spanjaarden zijn hier meester in. De Pitosporum tobira kan zonder gesnoeid te worden een hoogte van 3.00 tot 6.00 m bereiken.

Wilt u liever een laagblijvend struikje hebben, die ook goed toepasbaar is in een border, maar die dan wel dezelfde eigenschappen heeft als de P. tobira dan is het type P. tobira ‘Nanum’ een zeer geschikte toepassing. Deze Pittosporum tobira ‘Nanum’ is een compact rond struikje, dat minder hoog opgroeit en eventueel goed en makkelijk gesnoeid kan worden. Met het groeperen van dit struikje, bijvoorbeeld met 5 of 7 of 9 of meer kunt u mooie groene zones creëren, die een basis zullen zijn voor uw tuin het hele jaar door. Dus ook in de hete zomer maanden. Conclusie, er zijn hier aan de Oostkust van Spanje niet veel planten voor handen, die dat extra groen in de droge periode kunnen bewerkstelligen.