Op 7 oktober a.s. aanvang 15.30 uur vindt de aftrap plaats van de zondag matinees die Erik Hulleman, Peter Mulder en ik gaan organiseren, waarover Erik alle leden van de NVOC al in een schrijven heeft geïnformeerd.

Deze middag brengen wij de prachtige opera Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart. De opera heet eigenlijk ‘Il dissoluto punito, ossia il Don Giovanni’: in het Nederlands: ‘De losbandige gestraft, dat is Don Giovanni’. Het is een van de drie zogenaamde Da Ponte opera’s van Mozart; het libretto is van de uit de buurt van Venetië afkomstige Lorenzo da Ponte. Da Ponte was de ideale tekstschrijver voor dit stuk, omdat hij nauw samenwerkte met Mozart en zorgvuldig aan de wensen van Mozart voldeed. Bovendien was hij als losbandige priester met maîtresse en kinderen de man die zich prima kon inleven in het verhaal van Don Giovanni.

Don Giovanni was een schurkachtige edelman wiens hang naar het bedriegen van het vrouwelijk geslacht zijn behoefte tot het inademen van zuurstof leek te overtreffen. Uiteindelijk moest hij dit bekopen met de dood en het helse vuur.

Voor de uitvoering van deze middag is gekozen voor een vroegere bioskoopfilm onder regie van Joseph Losey. Het film medium heeft als voordeel dat de beperkingen die aan een theater nu eenmaal kleven hier niet aanwezig zijn. Er zijn prachtige opnames, waarvan een deel in Venetië. De uitvoerenden zijn beroemdheden als Ruggero Raimondi als Don Giovanni, Edda Moser als Donna Anna, Kiri Te Kanawa als Donna Elvira en Tereza Berganza als Zerlina. En het zal onze Belgische leden goed doen dat hun José van Dam de rol van Leperello voor zijn rekening neemt. Koor en orkest van de Opera van Parijs staan onder leiding van Lorin Maazel.

Het belooft genieten te worden.

Jan Aerts