Todos lo Saben (iedereen weet het)

Ik hoor regelmatig van mensen die hier al dan niet permanent wonen, dat ze graag naar restaurants gaan waar de echte Spanjaarden komen. Ook willen ze graag de echte Spaanse sfeer proeven. Wat ze daarmee bedoelen, is mij een raadsel. Verwachten ze romantiek, gezelligheid, authenticiteit of het oude rijke Roomse leven ? Daarom heb ik een echte Spaanse film uitgezocht. In een echt Spaans dorp, met een echte Spaanse bruiloft. Met echte Spaanse stoere, stugge mannen. Met een echte enigszins verwaarloosde Spaanse kerk. Zo’n Spaans dorp waarbij de dorpelingen met ambities zijn verhuisd naar Argentinië, Duitsland of Catalonië. Deze emigranten komen terug voor een bruiloft.

In het begin gaat alles goed in het dorp en bij de voorbereiding van de bruiloft. Misschien is dat de Spaanse romantiek en ouderwetse gezelligheid, die de mensen bedoelen. Maar ook de Spaanse medaille heeft twee zijden. De Spaanse trots, de dorpsroddel. Het verleden. Dat alles komt boven wanneer op de bruiloft een jong meisje wordt vermist.

Weg gezelligheid en romantiek. Iedereen in het dorp weet zogenaamd niets en toch weer alles. Ze weten het natuurlijk allemaal beter. ( wat dat betreft is er natuurlijk geen verschil tussen echte Hollanders en echte Spanjaarden).

De hoofdrollen worden gespeeld door Xavier Bardem en Penelope Cruz ( die in het echt  al twaalf jaar een stel vormen).

Hoewel de meeste clubleden perfect Spaans spreken of het in ieder geval zeer goed verstaan, zal ik de film toch afspelen met Nederlandse ondertiteling.

Het aantal echte Spaanse scheldwoorden zal ongetwijfeld een uitbreiding van uw Spaanse woordenschat betekenen.

Kortom om het echte Spaanse leven te leren kennen, hoeft u alleen maar naar het clubhuis te rijden. Lekker makkelijk.

Tot woensdag 16 oktober , 20:00.

Oh, ja , u hoort ook nog prachtige echte Spaanse muziek.