Vele jaren geleden, t.w. met het artikel van de maand april 2006, heb ik u al wat mogen informeren over een aantal citrusplanten. Ik heb toen vooral beschreven de sinaasappel, citroen, mandarijn en de grapefruit. Daar vele van u niet altijd een tuin hebben om sinaasappelbomen e.d. te kunnen houden, leek het mij een goed idee, om een sinaasappelboompje te beschrijven, die u vooral in een pot kunt houden.
De Kumquat, met de Latijnse naam van Fortunella margarita. Dit is een vernoeming naar de plantkundige Robert Fortune. Volgens een Chinese overlevering, brengen sinaasappelbomen (boompjes) geluk aan hun eigenaren! Een Kumquat kunt goed plaatsen op een terras of balkon, maar natuurlijk ook in een border. U kunt het boompje ook direct in de grond plaatsen.
De Kumquat is een trage groeier. In een pot zal de plant nooit hoger worden dan 1,50 m. Direct in de grond geplaatst kan hij een paar meter hoger groeien. Met vruchten is het boompje een opvallend en decoratief gebeuren. De oranje kleurige vruchten, die een doorsnede van 2 à 3 cm hebben en een lengte van 4 à 5 cm, zijn dus kleiner dan mandarijnen. De schil van de vrucht is erg dun en is bij volle rijpheid makkelijk te verwijderen. Echter kunt u de vrucht met schil en al eten. De schil proeft zoetig aan en het vruchtvlees is wat meer zuur, maar deze combinatie geeft een fris en fruitige smaak.
De decoratieve rijpe vruchten, kunt u langdurig laten hangen in het boompje, zij verliezen daardoor niet aan kwaliteit. Dit komt, doordat de vrucht 12 tot 13 maanden nodig heeft om volledig rijp te worden. Wel zullen naast de vruchten, zo in maart/april zich ook witte bloemen vertonen voor nieuwe vruchten. Deze bloemen zijn overigens heerlijk geurend. De Kumquat komt naast China ook veel voor in Indonesië en op de Filippijnen. Als fruit heeft de vrucht niet zoveel betekenis. Wordt vooral toegepast voor bereiden van gerechten. Verder wordt er ook jam en likeur van gemaakt. Ook maakt men er medicijnen tegen hoesten van. Het meest is de Kumquat interessant als sierheester. In landen als Florida en Californië wordt de plant als zodanig vaak toegepast. In Noord Europa, zoals ook in Nederland, is de Kumquat echt een kuipplant. De plant gedijt het beste in de volle zon, maar kan ook geplaatst worden in de half schaduw. Advies is regelmatig begieten en vloeibare mest geven. Veder moet de plant om de 2 à 3 jaar verpot worden.
U ziet, zonder al teveel moeite kunt u de Kumquat op uw Mediterraan terras of balkon houden of ook op een leuke plek in uw Mediterrane tuin. En wie weet, dwingt u daarmee voor uzelf speciaal geluk af, zoals ik al eerder in dit artikel memoreerde.