Hoog tijd weer te komen met een balletavond. Ik stond voor de keuze een recente uitvoering te presenteren of een product uit de vorige eeuw. Na lang overwegen heb ik mijn gevoel laten prevaleren. De uitvoering van deze avond wordt Het Zwanenmeer van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en wel in een inmiddels klassiek geworden uitvoering door Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn in de hoofdrollen. De opname is gemaakt in 1966 in de Weense Staatsopera.

Nureyev en Fonteyn waren toen 28, respectievelijk 47 (!) jaar. Nureyev, waarschijnlijk een van de drie beste balletdansers van de vorige eeuw, was hier niet alleen balletdanser, maar bovendien de choreograaf. Hij komt uit Rusland, maar zijn optredens buiten het IJzeren Gordijn hebben hem ook doen inzien dat de kwellingen van de westerse maatschappij bij hem prevaleerden boven de zegeningen van het communisme; dus hij smeerde het hem, nadat hij met moeite wist te ontsnappen aan de agenten van de KGB, die op zijn reizen als paladijnen fungeerden.

Margot Fonteyn is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, maar ze bezat ook wat Braziliaans bloed, een ingrediënt dat kan bijdragen tot meer vurigheid. Pas toen ze 42 jaar was werd ze de vaste danspartner van Nureyev. Zij kreeg haar belangrijkste balletopleiding in China en na terugkomst, bij de Royal ballet, waar ze snel opklom tot Prima Ballerina.

Er zijn tegenstrijdige berichten over de vraag of Nureyev en Fonteyn meer hadden dan een ballet relatie. Feit is echter dat de twee veel van elkaar hielden, wat hun hun optreden een extra intensiteit verleende.

Zoals bij veel beroemdheden in de wereld van de kunst eindigde hun leven tragisch. Fonteyn stierf aan kanker in Panama. Nureyev onderhield frequent contact met haar tijdens haar ziekte en betaalde een aanzienlijk deel van haar medische kosten. Nureyev stierf ten gevolge van Aids.

Zij die van ballet houden mogen deze avond niet missen. Liefhebbers van Tsjaikovski muziek evenmin.