Op deze avond worden we meegenomen naar de Metropolitan Opera in New York.

We tonen de opera Lucia di Lammermoor van de Italiaanse componist Gaetano Donizetti (Bergamo, 1797- Bergamo1848).

Het libretto van deze opera is van Salvatore Cammarano, die de roman van Sir Walter Scott, The Bride of Lammermoor, in de Italiaanse taal geschikt maakte om door Donizetti te worden getoonzet.

Het is veruit de bekendste van de 75 opera’s die Donizetti componeerde. Een aantal van zijn opera’s hebben repertoire gehouden en hij behoort tot de grootste operacomponisten uit de muziekgeschiedenis. Hij kon verbazend snel componeren, zonder zijn werk steeds te corrigeren, in tegenstelling tot zijn tijdgenoot Vincenzo Bellini, die om die reden jaloers op hem was.

Donizetti heeft vrij veel opera’s geschreven op het leven van historische figuren, bij voorkeur vrouwelijke. Naast opera’s heeft Donizetti nog een uitgebreid oeuvre van andere muziek nagelaten.

Lucia di Lammermoor is een dramatische opera, die zich tot op de dag van vandaag in een grote populariteit verheugt onder het opera minnend publiek. De grootste zangers uit de operahistorie na Donizetti hebben hun stemmen doen samensmelten met de schitterende belcanto aria’s van deze opera.

Wereldberoemd is de waanzinaria.
Het verhaal waar we van gaan smullen gaat over een politieke vete eind 17de eeuw waarvan, door valse intriges, twee verliefden het slachtoffer worden. De ingrediënten van de opera zijn o.a. haat, liefde, bedrog en intriges.

De ene prachtige aria volgt de andere op. De opera bevat zeer fraaie koorwerken. Nog een element is het voorkomen van innemende instrumentale solopartijen (harp, fluit, cello), soms samengaand met de zangpartij.

De opera wordt deze avond uitgevoerd door Joan Sutherland, een van de grootste coloratuursopranen van de vorige eeuw, de tenor Alfredo Kraus, de bariton Pablo Elvira, de bas Paul Plishka en anderen. The Metropolitan Orchestra, Chorus en Ballet staan onder leiding van dirigent Richard Bonynge, echtgenoot van Joan Sutherland.