Op dinsdag 25 oktober 2016 beginnen we het nieuwe seizoen van onze klassieke muziekavonden 2016/2017. Ditmaal plaatsen we Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven in de schijnwerper.

We beginnen met een populaire vioolsonate van Beethoven, de 5de van de 10 vioolsonates: de Frühlingssonate opus 24. De lente is een geliefd onderwerp in de literatuur, schilderkunst en muziekgeschiedenis. Franz Schubert heeft een relatief groot aantal liederen aan dit onderwerp geweid en zo ook veel andere componisten. Iedere klassieke muziekliefhebber kent bijvoorbeeld ook La Primavera uit de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Beethoven heeft de naam van de sonate niet zelf bedacht. Pas na hem is men op het idee gekomen dat de muziek lentesfeer schept en daar werd het stuk daarna dan ook naar genoemd.

Vervolgens brengen we het 2de vioolconcert van Mozart, KV 211, ten gehore. Mozart componeerde dit concert op 19 jarige leeftijd. Het wordt uitgevoerd door de Letse violist Gidon Kremer en de Wiener Philharmoniker, onder de eind vorig jaar overleden dirigent Nikolaus Harnoncourt.

Na de pauze zijn we weer terug bij Beethoven en wel bij zijn beroemde 9de vioolsonate opus 47, bijgenaamd Kreutzer. Beethoven wijdde het werk in eerste instantie niet aan de Franse violist en componist Rodolphe Kreutzer (Duitse vader), maar aan de uit Polen afkomstige Afro – Europese George Bridgetower, een vioolvirtuoos die het op de première speelde. Beethoven kreeg wat later ruzie met Bridgetower, omdat deze tijdens een alcoholisch samenzijn met Beethoven, een vriendin van Beethoven had beledigd en als straf haalde Beethoven Kreutzer van de reservebank. Kreutzer heeft de sonate overigens nooit gespeeld: het was te lastig en moeilijk te doorgronden.

Beide vioolsonates worden gespeeld door Von Karajans ontdekking Anne-Sophie Mutter, viool, en Lambert Orkis, piano.