Bij het woord Ficus, denkt u waarschijnlijk meteen aan de potplant, die vroeger bij u thuis in Nederland, veelvuldig als kamerplant gehouden werd. Vooral de Ficus elastica, de rubberplant met zijn grote glanzende bladeren, die met een vochtige doek voor het stof e.d. moest worden afgenomen, zal u het meest nog voor de geest staan.
Als we het over de Ficus hebben, dan praten we over een geslacht van zo’n ruim 800 soorten, tropische bomen en heesters, zowel bladverliezend als groenblijvend. Kenmerkend bij de Ficus soorten is dat ze allemaal in de stengels niet-giftige melksappen vormen. Ficus in het Nederlands betekent ‘vijg’. De planten behoren tot de vijgenfamilie (Moraecae) en zijn verspreid over de gehele aarde. Echter is het grootste deel inheems in het tropische gedeelte van Azië. Tot het Ficus geslacht behoort bijvoorbeeld ook de u bekende vijgenboom (Ficus carica) die hier aan de Middellandse Zee in augustus – september zulke heerlijke vruchten voortbrengt in de kleuren donker purperrood en geelgroen.
In dit artikel wil ik het met u vooral hebben over de Ficussoorten, die het meest worden toegepast hier aan de Costa Blanca. Ik noemde u al de Ficus Elastica, de rubberplant, die het hier erg goed doet aan de oostkust. Op een goede plek kan de plant uitgroeien tot een zéér grote boom, met prachtige decoratieve wortels, die vaak boven de grond uitgroeien. Deze grote bomen zijn bijvoorbeeld te zien in Benissa, Altea, maar de mooiste heb ik gezien in Sevilla. U zult zeggen, wat moet ik met zulke reuzenbomen in mijn eigen Mediterrane tuin. U hoeft de boom zijn gang niet te laten gaan, want de boom is zeer goed snoeibaar. Bij een goede regelmatige snoei kunt u de plant tot een struikachtige houden. Bijvoorbeeld op een afscheiding voor minder inkijk of meer beschutting. De plant is ongeschikt om dicht bij een zwembad geplaatst te worden, daar de plant bij het vormen van nieuw blad, bedekkende vellen e.d. ontwikkelt en bij rijping deze laat vallen en daardoor veel vervuiling onder de boom of struik kunnen veroorzaken.
Voor hogere gedeelten en meer landinwaarts is de plant bij vorst kwetsbaar. Dit hebben we zo’n 3 à 4 jaar geleden meegemaakt, toen we bijna een hele week lage temperaturen hebben meegemaakt in de winter, waardoor er nogal wat Ficussen gesneuveld zijn. Naast de Ficus elastica met groen blad, worden er bij de tuincentra ook bonte vormen aangeboden, zoals de ‘Tricolor’. Fraai geelgoud van kleur en erg decoratief. Deze bonte vormen zijn vaak beter bestand tegen zonlicht. Hier aan de Costa Blanca is ook de boom kan uitgroeien, afhankelijk van de bodemgesteldheid tot een hoogte van 15 meter. Echter door snoeien kunt u zelf de grote in de hand houden. Eenzelfde soort boom, de Ficus microcarpa (syn. Ficus nitida) is onder dezelfde voorwaarden goed toepasbaar en is het hele jaar mooi groen en fris. Voor plaatsing in de ruimte en als schaduwboom goed geschikt.
De Ficus vorm die het meest plezierig in uw tuin is toe te passen, is de Ficus benjamina. Vaak heeft u met deze Ficus, ook als potplant, vroeger in Nederland al kennis gemaakt. Hier aan de Costa Blanca bent u bevoorrecht, dat u de plant in de volle grond kunt plaatsen. De plant ontwikkelt zich hier als een mooie struik of boom, met glanzende blaadjes. Kan lekker dicht groeien, waardoor ze geschikt is voor afscheidingen en het creëren van privé plekken in uw tuin. Ook direct bij een zwembad kan de plant geplaatst worden. Maar ook in borders, vooral de bonte vormen, zoals ‘Starlight’ en de ‘Variegata’, die een mooie opfleuring geven, alsof het bloeiende planten zijn. Tot slot wil ik u erop attenderen, dat ook hier aan de Mediterranee de Ficus Benjamina een zeer goede potplant blijft. Zeker als decoratie uiting op terrassen bij het huis. U kunt de plant dan zijn normale groei laten of deze in vormen snoeien. Bijvoorbeeld bolvormig op een stammetje of zuilvormig. Bij een normale goede verzorging, zoals tijdig water geven en regelmatig vloeibare mest, dan zult u beloond worden en vele jaren voor deze toepassing een fijne plant hebben.