Duizeligheid is een veel voorkomend symptoom dat wij vaak zien bij patienten. Duizeligheid wordt vaak niet gezien als een aandoening waar een chiroprator iets aan kan doen. Echter een groot gedeelte van onze opleiding is gericht op het vinden van de oorzaak en behandelen van duizeligheid.

Ons gevoel voor balans en evenwicht wordt gestuurd door het gezichtsvermogen, evenwichtsorgaan en gewrichten / pezen / spieren (propriocepsis). Wanneer er een disbalans is tussen deze 3 factoren, dus een signaal wordt verstoord, kan er een gevoel van duizeligheid ontstaan. Daarin zijn twee types te onderscheiden; het gevoel van “licht in het hoofd “ en draaiduizeligheid.

De eerste (licht gevoel in hoofd) kan, vooral hier in Spanje, ontstaan door een tekort aan vocht, dehydratie, door lage bloeddruk en ook door een te lage bloedsuikerspiegel. Dit zorgt dat er niet voldoende bloed/ brandstof naar de hersenen stroomt en ontstaat er een licht gevoel in het hoofd. Ook een disbalans tussen de 3 genoemde evenwichtssystemen kan dit gevoel veroorzaken.

Draaiduizeligheid ontstaat bij bepaalde afwijkingen van het evenwichtsorgaan zoals BPPD, ziekte van Menière, onstekingen/ trauma van het evenwichtsorgaan of van de bijbehorende zenuwbaan. Dit kan leiden tot verandering van signalen vanuit het evenwichtsorgaan. Tegelijkertijd blijft de visuele en proprioceptieve informatie hetzelfde en dus ontstaat er een gevoel
van uit balans zijn: duizeligheid. Simpel gezegd: één systeem vertelt je brein dat je beweegt terwijl de andere twee zeggen dat je stilstaat (of andersom).

Mensen met nekstoornissen, dit hoeft niet perse nekpijn te zijn, bijvoorbeeld na een auto-ongeval of door een slechte houding, worden duizelig omdat de informatie vanuit de nekgewrichten en –spieren, de propriocepcis, verstoord is. Maar er is ook sprake van een wisselwerking tussen de drie systemen. Dit houdt in dat verstoringen in bijvoorbeeld de nekbeweeglijkheid kunnen
leiden tot veranderingen in de oogmotoriek. Dit maakt het vaak complex, maar zeker niet onmogelijk, de werkelijke oorzaak van de klacht te herleiden.

In onze kliniek analyseren we duizeligheid klachten vanuit een neurologisch en biomechanisch standpunt. Wanneer duidelijk is wat de klachten veroorzaakt maken we gebruik van verschillende technieken om de balans tussen genoemde systemen te herstellen. Veelal zal dit bestaan uit stimulatie van het evenwichtsorgaan d.m.v. gerichte oefeningen of handelingen, correcties van de nek of rug en training. Door het stimuleren of juist afremmen van één van de systemen kan de balans in het evenwichtssysteem worden hersteld. Chiropractie is vrijwel het enige specialisme dat in staat is de drie systemen te onderzoeken en behandelen.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950