Deze maand: DE KONINGIN VAN DE NACHT. (De enige echte!!)
Ik heb weleens een plantenliefhebber horen zeggen: ‘Als je een cactus of een vetplant goed verzorgt, dan heb je zo’n plant voor je leven’. Ik denk, dat daar veel van waar is. Hoeveel mensen hebben er niet in Nederland, maar ook hier in Spanje, al jaren prachtige cactussen of succulenten. In Nederland staan deze vooral in vensterbanken in een pot en hierin Spanje staan ze vooral op terrassen e.d.
De Latijnse naam van de enige echte KONINGIN VAN DE NACHT is: Selenicereus grandiflorus. Zelf heb ik deze plant zeker al zo’n 35 jaar. Ik heb de plant in Nederland altijd in een kas gehouden. Met mijn verhuizing naar Spanje heb ik 15 jaar geleden uiteraard de plant meegenomen. De Selenicereus grandiflorus, die half epifytisch (groeiend bijna zonder wortels) is, heeft altijd rondachtige stengels met volop stekels (doornen) en is een klimmende of kruipende plant. In het wild klimmen ze langs boomstammen of tegen wanden omhoog. De ranke stengels worden per deel zo’n halve tot één meter lang. In het verlengde groeit dan weer een nieuwe stengel. Uiteindelijk vormen zij in de top een vlechtwerk van twijgen. Op de verdikkingspunten en op de uiteinden vormen zich wortels, die zich aan de ondergrond vasthechten.
Eerlijk gezegd is de cactus niet bepaald bijzonder om te zien. De plant groeit het liefst op een wat zure grond.
De KONINGIN VAN DE NACHT komt van oorsprong uit Midden en Zuid Amerika, o.a. Mexico, Cuba, Haïti en Jamaica.
Het bijzondere van de KONINGIN VAN DE NACHT is, dat de plant zeer grote bloemen vormt die zich in één nacht openen en na een paar uren weer sluiten en vervolgens afsterven. Deze bloemen hebben een lengte tot 25 cm en kan een doorsnede aan de top van 30 cm bereiken. De kelkbladeren zijn groengeel van kleur, de kroonbladeren zijn zuiver wit en in het centrum zitten de roomwitte meeldraden en de stamper. Tijdens het bloeien geurt de bloem sterk naar een vanille-achtige geur. Daarop komen weer nachtvlinders af voor de bestuiving.
Als de KONINGIN VAN DE NACHT zo in juli tot bloei komt, dan zijn vaak de botanische tuinen in Nederland geopend voor het publiek om dit bijzondere natuurverschijnsel te komen bewonderen. Voor een toepassing in uw mediterrane tuin kan ik u verzekeren, dat het mij ieder jaar tot nu toe gemakkelijk gelukt is om DE KONINGIN VAN DE NACHT zo in juli in bloei te krijgen.