De Feniciërs of Phoeniciërs waren de inwoners van Fenicië (Phoenicië) dat ongeveer het huidige Libanon bestrijkt. Op hun vele handelsreizen over de Middellandse Zee werden vaak kleine maar permanent bemande handelsposten op verre kusten gesticht om de handel met de plaatselijke bevolking te vergemakkelijken. Vele steden rond de Middellandse Zee kunnen zo bogen op Fenicische wortels. De belangrijkste kolonie van Tyrus was Carthago in het huidige Tunesië . De oudste Carthaagse kolonie werd in 654 v.Chr. gesticht op Ibiza, één van de Balearen, voor de Spaanse kust. Ook Utica in Tunesië en Cádiz in Spanje waren Fenicische kolonies.

Toen de Feniciërs naar het Iberisch schiereiland kwamen gevaren (zie Stukje Spanje “Romeinen” in het boekje van oktober 2015) kwamen ze langs Gibraltar en merkten de speciale vorm van dat schiereiland op. Verder varend langs de Middellandse Zeekust kwamen ze een flink stuk noordelijker weer zo’n schiereilandje tegen, alleen een stuk kleiner. Ze werden kennelijk getroffen door de opmerkelijke overeenkomst in vorm en noemden hem daarom Ifach, wat in het Fenicisch zoiets als “Noord” betekent.

We zijn een keer speciaal naar Gibraltar toegegaan toen we in de buurt waren om te zien hoe sterk ze op elkaar leken. En ja, van de zijkant gezien, was de gelijkenis echt verbazend!

Gibraltar

Gibraltar