Op een zonnige en nog frisse ochtend verzamelde een groep van 32 personen zich op de bekende parkeerplaats bij Rodafoc. Met zo min mogelijk auto’s reden we naar de parkeerplaats bij Marina Greenwich Altea. Deze haven dankt zijn naam niet alleen aan de Engelse stad, maar ook aan de beroemde nulmeridiaan waar deze haven aan ligt. Dit maakt het een symbolische plek om de dag te starten voor een avontuurlijke wandeling De wandeling bracht ons eerst door een stukje bos dat een beetje op een oerwoud lijkt. Er vielen een paar druppels regen maar we werden meestal beschermd door bomen/struiken. Daarna liep de route over een stukje weg landinwaarts naar de spectaculaire Kloof van Mascarat (Sendero geológico del Mascarat) . Deze kloof, ook wel Barranc Salat genoemd, loopt onder de tunnels van Mascarat waar we allemaal vaak doorheen rijden. Het was een afwisselende wandeling door een indrukwekkend landschap, met ruige rotsformaties en mooie uitzichten waar een helpende hand hier en daar welkom was. Een van de hoogtepunten van de tocht was de mogelijkheid om het bungyjumpen te bekijken. De kloof wordt af en toe gebruikt door avontuurlijke mensen die zich aan de rotsen wagen voor een adembenemende bungyjump. Terwijl de groep door de kloof wandelde, werd er gestopt op een strategische plek waar de deelnemers de durfals konden zien springen. Het geluid van het touw dat zich uitstrekt en de opwinding van de deelnemers gaf een extra adrenaline-kick aan de wandeling.
Over waar de naam Mascarat vandaan komt, gaf Bert een korte uitleg. De naam Mascarat heeft zijn oorsprong in het Arabisch, van het woord “masqarat”, wat “doorlaat” betekent. Dit verwijst naar de kloof die fungeert als een doorgang tussen de bergen en de kustlijn. De kloof is tevens de grens tussen de Marina Alta en de Marina Baja. Eeuwenlang was de berg Mascarat een barrière die een aanzienlijke tocht vereiste om van de ene plaats naar de andere te reizen, hetgeen de communicatie bemoeilijkte . Om deze reden werd in 1869 het eerste van de viaducten gebouwd. Dit viaduct is momenteel gesloten. Later, in 1915, werd de metalen spoorbrug gebouwd ; en ten slotte, in 1967, het viaduct van de CV 332.
De meeste mensen weten niet waar de naam ‘Mascarat’ of de gemaskerde man in het Spaans vandaan komt. Er doen verschillende legendes de ronde:
- De legende van de Mascarat-tunnel of het mysterie van de krankzinnige vreemdeling die deze als schuilplaats gebruikte:
Volgens deze legende verscheen er na het decreet tot verdrijving van de Moren in 1609 een vreemd uitziende man in de omgeving van de Collado die alleen ronddwaalde zonder een woord met iemand te wisselen.
De inwoners van nabijgelegen steden gaven hem al snel de bijnaam ‘Mascarat’ en er begonnen talloze geruchten over de toestand van zijn geestelijke gezondheid te circuleren. De mensen dachten, vanwege zijn kleding, dat hij een Moorse leider was die óf op de vlucht was om niet gevangen te worden genomen, óf wachtte op het perfecte moment om een landing te organiseren .
El Mascarat hing maandenlang rond in het gebied, totdat hij op een dag simpelweg verdween. In die zelfde tijd hingen de toenmalige autoriteiten ‘El Turiji ‘ op, een Moorse leider die zich met zijn krijgers schuilhield in de bergen van Aitana en Bernia . veel mensen dachten dat hij de gemaskerde man uit het Collado-massief zou kunnen zijn . - Een zieke man
Een ander populair verhaal vertelt dat de gemaskerde man eigenlijk een jonge man was die ziek was van lepra en zich daar verstopte in afwachting van de dood. De jongen droeg een masker zodat niemand zijn gezicht kon zien, dat door de ziekte was misvormd. Na verloop van tijd verdween de jongeman en werd er ter plaatse een masker gevonden . - Judas
Een verhaal van een veel oudere oorsprong is dat van Judas Iskariot. De volksverhalen zeggen dat hij, nadat hij Jezus Christus had overgeleverd en hem daarmee tot het kruis had veroordeeld, probeerde te ontsnappen met een boot. De bestemming waar Judas naartoe ging is onbekend, maar sommige auteurs denken dat het Rome zou kunnen zijn geweest.
Maar als we de legendes uit Calpe mogen geloven kwam hij terecht in een zware storm, waarbij de boot waarin hij reisde volledig werd verwoest. In een wanhopige poging om te overleven, zwom Judas naar de kust en kwam aan land bij Denia. Later kwam hij terecht in het Collado-massief. Hij besloot zich te verstoppen voor de gelovigen die hem probeerden gevangen te nemen. Jaren later werden er in de omgeving enkele botten gevonden en men dacht dat het die van Judas zouden kunnen zijn .
Na dit verhaal keren we om want het is niet de bedoeling dat we tot de zee doorlopen. Na nog een paar groepsfoto’s lopen we naar de parkeerplaats om vandaar naar de Russische kerk te rijden. Na wat gedoe bij de entree – alleen entree betalen of ook voor een kaars betalen – bleek de besproken gids er niet te zijn en deden we de bezichtiging zelf.
De eerste Russisch Orthodoxe kerk verrees in 2002 in Spanje. Het gebedshuis in Altea is klein, maar tegelijkertijd heel bijzonder. De houten kerk is een exacte replica van een 17e-eeuwse Russische kerk. Kosten nog moeite zijn gespaard om een authentieke kerk te bouwen, die op alle fronten recht doet aan het origineel. Zo zijn de bouwmaterialen allemaal afkomstig uit het Oeralgebergte. De man die dat mogelijk maakte was een Russische miljardair, die hem speciaal liet bouwen voor zijn moeder.
De kerk van San Miguel Arcangel (Aartsengel Michael) valt vooral op de gouden koepels en blauwe ronde daken, die zo typerend zijn voor veel belangrijke Russische gebouwen. Het is verboden binnen foto’s te maken en gasten worden alleen toegelaten als benen en schouders zijn bedekt. Het interieur is met de vele religieuze iconen/iconostase en gouden versieringen een lust voor het oog. Opvallend is hoe devoot bezoekers zijn, daar word je vanzelf stil van. Pasen is het belangrijkste feest in de orthodoxe kerk, dit jaar van 19 tot en met 21 april.
De tuin met fraaie beplanting en een vijver met moerasschildpadden bezoeken we eveneens. Daar staat ook het levensgrote standbeeld van Sint Nicolaas (nee een andere dan de goedheiligman), die in een hand een zwaard houdt en een mini replica van de kerk in de andere hand. Hij is de beschermheilige van Rusland.
Het wordt tijd voor de lunch en we rijden weer naar Moraira. Sommigen rijden via Teulada om auto’ s op te halen, anderen via de kustweg rechtstreeks naar Sabores II waar een tafel voor ons is gereserveerd. Reinier staat ons al op te wachten wanneer wij als eersten arriveren. We nemen plaats aan een heel lange tafel. De organisatie heeft een menu uitgezocht en dat is wel zo gemakkelijk. Het werd een heel gezellige en smakelijke lunch op een prima locatie.
Heel veel dank Voorwandelteam voor deze zeker niet eenvoudige organisatie met zo’n grote groep.
Gemma