Bezoek Jardin de L’Albarda en de vraagstelling: Wat is een Mediterrane tuin?

Niet zo lang geleden maakte een vriend me attent op de Jardin de l’Albarda in Denia. Ik kende deze tuin niet. Ik ben er echter toen zo spoedig mogelijk gaan kijken, na een afspraak gemaakt te hebben met Louk Clavan van onze club. Hij verzorgt namelijk op een fijne manier rondleidingen door deze tuin.

Het eerste wat mij opviel was, dat de tuin er zeer verzorgd uitziet, vooral het ‘Moorse’ gedeelte. Na een entree door een sfeervolle poort en een schaduwrijke laan, komt men bij een villa, die gebouwd is in de jaren negentig!! Echter met een uitstraling van een gebouw, dat al zeker 100 jaar oud lijkt. Hier omheen zijn verschillende tuinstijlen toegepast o.a. een renaissance- en een Moorse tuin, met mooi geschoren cypressen, rozen, sinaasappelbomen, met waterpartijen met schilpadden en Koikarpers. Maar ook tuingedeelten met planten, die vooral op en rondom de Montgó voorkomen. Ook is er een mooi rotslandschap met diverse wilde planten.

Door de ruime oppervlakte van het landgoed komen deze tuintoepassingen goed tot hun recht. Je kan dus als tuinliefhebber hier de nodige inspiratie opdoen. Vooral het Moorse tuintype trekt me persoonlijk het meest aan en doet denken aan de tuinen in Granada, Sevilla en Cordoba, etc.

De eigenaar en oprichter van de tuinen en het huis (Hij verblijft er altijd in het weekend) is de heer Enrique Montoliu. Hij heeft 15 jaar geleden ook een ‘Fundación’ in het leven geroepen met als doelstelling de autochtone flora en fauna van de Oostkust van Spanje in stand te kunnen houden. De ‘Fundación’ heeft inmiddels al zo’n 800 leden. Ook u kunt voor weinig geld lid worden. Met de verkregen gelden en ook met het eigen vermogen van dhr. Montoliu worden, naast het onderhoud van de tuinen, ook nieuwe stukken grond (o.a. in Alicante en Castellon) aangekocht om verdere uitbreiding te geven aan de eerder beschreven doelen. Er worden ook voor de leden diverse activiteiten georganiseerd, o.a. concerten.

Tijdens dit bezoek aan de Jardin de l’Albarda welde bij mij de vraagstelling op: ‘Wat is een Mediterrane tuin?’ Is dit vasthouden aan de autochtone flora? Is dit vasthouden aan de beplanting, die zich hier vele eeuwen geleden heeft ontwikkeld? Praten we dan bijvoorbeeld over een periode van de Grieken of Romeinen, die hier ook de nodige plantenverplaatsing tot stand hebben gebracht. Of denken we aan de kamelenkaravanen van de Arabieren, die vele eeuwen geleden hier planten hebben aangevoerd vanuit het verre oosten? Behoort tot de autochtone beplanting bijvoorbeeld ook de speciale beplanting van de Moorse cultuur, die hier in Spanje een aantal eeuwen geweest is? Vooral daar zij meesters waren in bevloeiingstechnieken, waardoor het water veel breder verspreid werd en daardoor nog veel meer mogelijkheden heeft gegeven om bestaande en nieuwe planten goed tot ontwikkeling te laten komen. En wat te denken van de vegetatiemogelijkheden, die hier aan de Oostkust nog breder en completer zijn geworden na ontdekking door Columbus (1492) van Amerika? Vooral uit Midden en Zuid Amerika zijn er zeer veel plantensoorten hier terecht gekomen. Men kan dus niet meer spreken van de Mediterrane tuin met alleen maar de oorspronkelijke vegetatie van bijvoorbeeld kruidensoorten, steeneiken, pijnbomen, pitosporum, madrõno’s, etc.

Door de voorbeelden uit de diverse eeuwen is het veel breder. Mijn invulling is daarom: Een Mediterrane tuin, is een tuin, waarin vele planten toegepast kunnen worden, die goed kunnen gedijen in het hier heersende subtropisch klimaat van het Middellandse Zeegebied. We kunnen geen grens stellen van bijvoorbeeld tot en met de Moorse tijd. We zouden dan beslist afbreuk doen aan alles wat uit Zuid Amerika afkomstig is. Want ook deze planten zijn hier al eeuwen en eeuwen! Juist doordat de beplantingsmogelijkheden zo groot zijn, kunnen we keuzes maken van, wat voor type tuin we willen creëren. Dat kan een kruidentuin zijn, of een authentieke tuin, of een tuin met vruchtbomen (citrus?) of een Moorse tuin met waterpartijen, etc.

U ziet wat een bezoek aan een tuin als l’Albarda kan los maken. Mede daarom moet ik u een bezoek aan de Jardin l’Albarda met klem aanbevelen. Geeft zonder meer veel inspiratie. Voor een rondleidingsafspraak kunt u Louk Clavan bereiken via e‑mail adres loucaloco@hotmail.com. Bij een bezoek wens ik u veel tuinplezier toe!

Bekijk hier een uitgebreide fotoreportage gemaakt door Kees van Haastrecht.