De asperge als groente kent u allemaal. Over de heerlijke kanten van dit eetproduct ga ik het met u in dit artikel natuurlijk niet over hebben. Hoewel… wist u, dat de wilde asperge, de Asparagus acutifolius, bij u hier aan de Costa Blanca in uw tuin kan voorkomen? Ook groeit en gedijt deze plant in het struikgewas of in de beschutting van bomen in de ‘campo’, zoals onder olijfbomen en algarobe-bomen etc. De plant heeft harde naaldvormige schijnblaadjes, fyllocladiën genaamd. Deze wilde asperge steekt al heel vroeg in het jaar zijn kopje uit de grond. De Spanjaarden oogsten de dunne dofgroene stengel, als de plant zon 15 à 20 cm boven de grond uitsteekt. Deze wilde asperge hoeft u niet te schillen en is dus ook geheel groen. Alleen moet men het harde houtige uiteinde eraf snijden. Deze wilde asperge met zijn wat bittere smaak komt het best tot zijn recht, als u de asperge bakt in een roerei. U kunt het ook heel simpel houden, door de koppen te wassen en te bakken in olijfolie, vervolgens wat peper en zout erop en als zodanig verkrijgt u dan een heerlijk gerecht.
Maar zoals u weet en van mij verwacht, gaat het er in dit artikel over toepassingsplanten in de Mediterrane tuin, daarom ga ik nu dan echt over naar de sierasperge. Echter, ook al zou u hieraan niet direct gedacht hebben, de sierasperges zijn verwant aan de groente asperges (de Asparagus officinalis). Zij behoren allemaal tot de leliefamilie (Liliaceae). Een geslacht met zo’n 300 soorten, waaronder winterharde en niet winterharde heesters. Ze worden gekweekt om hun vederachtige groen, dat er uit ziet als gegroepeerde kleine blaadjes – takjes, die fyllocladiën genoemd worden. In Nederland wordt het sieraspergegroen door de bloemist veel gebruikt in bloemboeketten. De sierasperge wordt verder in Nederland gebruikt als kamerplant, die hier snel groeit en weinig verzorging vraagt. De scheuten kunnen behoorlijk uitgroeien, vaak wel tot een meter of langer. De sierasperge die hier aan de Costa Blanca het meest wordt toegepast, is de Asparagus densiflorus ‘Sprengeri’. Vraagt een humusrijke bodem en halfschaduw, ofschoon ikzelf, al vele jaren, zeer goede resultaten heb met toepassing in de volle zon. Regelmatige besproeiing is een goede zaak, om vooral een groene en dichte bedekking te creëren. De plant kan uitgroeien met scheuten tot 1,80 m en kan dan ook functioneren als bodembedekker.
Heeft in juni, juli kleine nietszeggende witte bloempjes, die later in het seizoen rode besjes voortbrengen. De plant is naast toepassing in bloembakken ook uitermate geschikt in ‘hanging baskets’. Ook aan te bevelen is een variant op deze A. Sprengeri; deze sierasperge heeft scheuten, die op kegels gelijken. Groeit ook erg mooi uit en heeft dezelfde kleur groen. Met de fallas in Valencia, zag ik in een park een grote bak van zo’n 30 x 60 meter de toepassing van de Asparagus setaceus ‘plumosus’. Dit is de sierasperge, die in Nederland het meest door de bloemist wordt gebruikt als snijgroen voor bijvoorbeeld tussen anjers, etc. Hier bij deze toepassing in Valencia gaf dit over de gehele oppervlakte een mooi groen, bodembedekkend effect. De plant vraagt ook een min of meer humusrijke grond en half schaduw is voor deze plant een must. De Asparagus setaceus is overigens een uiterst decoratief, doordat het veerachtige gebladerte nog verfijnder is dan bij de boven genoemde A. densiflorus Sprengeri. Kan tot 3 m uitgroeien. Volwassen planten kunnen ook klimmen tegen bijvoorbeeld een hekwerk of iets dergelijks. De plant brengt zeer kleine witte bloempjes voort, met later violet zwarte bessen. De plant is evenals de A. Sprengeri afkomstig uit Zuid Afrika. Het aantrekkelijke van deze sierasperges vind ik de toepassing in potten, bakken en ‘hanging baskets’. Doordat de planten sterk zijn en echt wel tegen een stootje kunnen, zoals de sterke zon of het snel indrogen van de grond in genoemde potten of bakken, kunt u verzekerd zijn van een mooi en stabiel groen het hele jaar door. Met mooie hangende scheuten. Ze vragen niet veel verzorging. Eens per jaar wat fatsoeneren van het loof is voldoende. Uiteraard wel regelmatig water geven. En ook op zijn tijd wat mest is een goede zaak. Door het bijzondere loof is de plant ook makkelijk te combineren met andere planten. Bij toepassing veel succes toegewenst!