Ongetwijfeld bevinden zich in onze club aanhangers van Nederland of België als koninkrijk (Royalisten) en anderen die een voorkeur hebben voor Nederland of België als republiek (Republikeinen). Beide groepen zijn van harte welkom om op 6 oktober naar de opera in ons clubgebouw te komen en ik kan u verzekeren dat beide groepen dan niet op de vuist zullen gaan, zoals dat wel in de historie het geval geweest is. Hoogstens zullen we over het onderwerp debatteren onder het genot van een drankje en een aangeboden hapje.

De hoofdthema’s van deze opera, I Puritani, van de uit de Siciliaanse stad Catania geboortige Vincenzo Bellini bewegen zich op het terrein van politieke tegenstellingen en……, hoe kan het ook anders in een opera: liefde.

Vincenzo Bellini behoort tot de grootste operacomponisten uit de geschiedenis. Zijn muziek wordt gekenmerkt door grote mooie melodische lijnen en wekt zodoende al snel een gevoel van verrukking op bij de toeschouwer. Het oeuvre van deze componist is niet groot, wat twee oorzaken had. De eerste is dat hij er relatief lang over deed een opera te componeren. Hij was dan ook jaloers op zijn tijdgenoot Donizetti, die met het grootste gemak snel een opera van klasse het licht kon doen zien. De tweede reden is dat hij in een vroegtijdig stadium de aardbol verliet. Hij werd nog net niet 34 jaar.

I Puritani is de laatste opera van Bellini en is samen met Norma het bekendst van de werken van de componist. Het verhaal speelt zich af tijdens de Engelse burgeroorlog tussen de Puriteinen (Republikeinen) en Royalisten. En dan is de liefde tussen twee mensen, van wie de een in een ander kamp zit dan de ander, een gewillig onderwerp voor een opera, zeker wanneer er ook nog een andere gegadigde in het spel zit. De opera bevat alle elementen voor een slechte afloop, maar ik kan hier een geruststellend geluid laten horen: door tussenkomst van Cromwell, die overigens niet in de opera meespeelt, eindigt het in eeuwige liefde.

De uitvoering vindt plaats door orkest en koor van de Teatro Comunale di Bologna, onder leiding van dirigent Michele Mariotti en in de hoofdrollen spelen onder meer de zeer bij het publiek geliefde Juan Diego Flórez en Nino Machaidze.

We hebben hier een opera die de toeschouwer op een zeer plezierige manier zal binnenvoeren in het culturele clubprogramma van het nieuwe seizoen.

Jan Aerts