Natuurlijk, oliebollen bakken kan iedereen, je trekt een pak oliebollenmix uit het schap van de supermarkt, melk erbij, even laten rijzen, bakken en klaar zijn die bollen. Nou zo werkt dat niet bij Jacques Smit. Jacques is jarenlang zelfstandig brood-en banketbakker geweest in het mooie Brabantse Zevenbergen, waar hij de zaak runde, samen met zijn vrouw Elly. Vandaag geeft Jacques bij ons op de club een workshop oliebollen bakken. Er hadden zich vandaag zes deelnemers gemeld, Ton, Arlette, Peter, Kiki, Jeanne en Lieve.

De ingrediënten waren reeds afgewogen en klaar gezet, dus we konden meteen aan de slag. Het beslag draaien in de keukenmachine, goed kijken dat de grondstoffen goed mengden, maar zeker niet te lang, dan komen de eiwitten namelijk los. Op het laatst naar eigen smaak, krenten, rozijnen en of appel toevoegen. Dan het beslag weg zetten en rustig, goed afgedekt, zo’n 1,5 uur laten rijzen. Dus dan denk je………. pauze!!

Maar mooi niet, het volgende recept was amandelkrullen, echt eenvoudig te maken, maar als resultaat zulke heerlijke knapperige koekjes. Dan appelbeignets, schijven appel, met geleisuiker en kaneel, verpakt in bladerdeeg. Deze werden vrij lang gefrituurd en na het afkoelen in de kristalsuiker gewenteld en door ons  groepje genuttigd bij de koffie, heel erg lekker. Bladerdeeg kant en klaar bij de Lidl.

Toen was het tijd voor het bakken van de oliebollen. Het beslag eerst van wat lucht ontdoen en daarna met een ijslepel een klein bolletje maken en in de olie laten glijden. Bak ze op 180 gr in nieuwe olie gedurende 7 minuten, dan heb je heerlijke gare, knapperige oliebollen, serveren met poedersuiker.

We maakten daarna ook nog appelflappen en apfelstrudel, deze gerechten gebakken in de de oven. Als laatste werden er nog speculaasjes gevormd in de houten speculaasvorm en deze werden ook afgebakken in de oven.

Ik heb heel veel geleerd en met deze vrolijke groep een erg leuke dag gehad. Als Jacques opnieuw een workshop gaat geven kan ik iedereen van harte aanbevelen hiervoor in te schrijven, ik ben er in ieder geval weer bij.

Lees de door Jacques geleverde recepten in de rubriek “chef van het jaar“!

Peter.