Gehaast loop ik door de winkelstraat om nog snel een kerstboom, kerstversiering en lichtjes te scoren. Waar blijft de tijd? Wie heeft er aan de wijzers gezeten? Toen ik voor het laatst keek op mijn horloge was het bijna herfst en nu herinnert het vrolijke ‘Jinglebells’ me er nadrukkelijk aan dat ik nog niets aan kerst heb gedaan.

Tijd is natuurlijk relatief.  Ik wilde laatst éven snel een pakje ophalen bij het postkantoor. Bij binnenkomst stond er een enorme rij. Ongedurig keek ik na ‘uren’ op mijn horloge om te zien dat er slechts 5 minuten voorbij waren gegaan. En het omgekeerde is u ook vast bekend. U zou éven bij een kennis langs gaan totdat de telefoon gaat en uw partner  u licht ontstemd vraagt of u vandaag nog van plan was thuis te komen…

We hebben allemaal onze voorkeur hoe we met tijd omgaan. Sommigen van ons zijn heel punctueel, leven met horloges en worden al misselijk bij alleen al de mogelijkheid om te laat te kunnen komen. Anderen genieten van het meer Spaanse “mañana”, waarbij de eigenlijke betekenis is ‘niet nu’  en nemen het niet zo nauw met de tijd. Afspreken om aan het einde van de middag te komen, is toch heel wat anders dan om 17.00 uur af te spreken.

En we hebben onze favoriete tijdsoriëntatie. Reist u veel in memory-lane, is juist de toekomst aanlokkelijk, of is uw motto  ‘carpe-diem’(pluk de dag)?  Mensen die in het verleden  leven, lijken vaak niet echt geïnteresseerd in de dingen van vandaag. Dat geldt in zekere zin ook voor mensen die liever plannen maken voor de toekomst en het graag over ‘later’ hebben. De groep die bezig is met vandaag, vergeet te plannen voor morgen of te leren van de fouten van vroeger.

In veel coachingsgesprekken geeft het aanbrengen van meer flexibiliteit rondom de tijdoriëntatie of het beter leren omgaan met tijd een grote positieve verandering voor de cliënt zelf en ook voor de omgeving.

Oud- en Nieuw is in ieder geval zo een moment waarbij het verleden, het nu en de toekomst even samenkomen om te toasten.

Ik hoop dat het afgelopen jaar u mooie herinneringen heeft opgeleverd en wens u een ontzettend gezellige Oudejaarsviering  met de meest fantastische plannen en voornemens voor dit verse nieuwe jaar!

Noëlla Jansen
NLP Coach en Communicatietrainer

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met Clinica La Alegria.

Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es