Eunice raasde vrijdag over Nederland, wij kregen zaterdag een staartje mee tijdens ons dagje Murla. De tweede keer alweer want deze trip is heel populair bij de NVOC-ers en er komt zelfs nog een 3e editie. De jassen, dassen, regenhoedjes en paraplus (met de regen viel het overigens reuze mee) waren na schitterende dagen weer tevoorschijn getoverd om met René Murla te verkennen.

Murla ligt in de Vall de Pop en heeft nog maar een paar honderd inwoners. De jongeren trekken hier, zoals in zoveel plaatsen, weg. In de vallei ligt achterin een berg, genaamd de Caballo Verde. De berg heeft een bloedige geschiedenis. In 1609 moesten de Morisken, die al 800 jaar de vallei bevolkten, van Filips III in 3 dagen tijd de vallei verlaten, ze mochten niets van waarde meenemen. Duizenden wisten de haven van Dénia te bereiken en gingen per schip naar Algiers. Maar ook duizenden verschansten zich in de bergen. Wijze mannen voorspelden dat een groen paard door de lucht zou komen om de getrouwen van Mohammed op het laatste moment te redden. Helaas ging dat niet door. Christelijke soldaten kwamen, maar de Morisken verdedigden zich door met molenstenen om hun nek in het ravijn te springen, dat liever dan afgeslacht te worden. Dit is in een notendop de geschiedenis van Murla.

Je kunt in de plaats nog duidelijk zien waar de Morisken woonden (kronkelige straten) en waar de Christenen (rechte straten). Er is nog een Riurau waar vroeger de druiven te drogen werden gelegd. Druiventeelt was in deze vallei erg belangrijk totdat een beestje dat op Amerikaanse druivenstokken meekwam, de hele teelt verpestte. Inmiddels is er wel weer druiventeelt. De 14 staties van de kruistocht lopen de berg op en wordt nog steeds op Goede Vrijdag gelopen. Ook is er op de berg een zgn. hermita van San Sebastian. De Heilige Sebastiaan is een christelijke heilige en o.a. beschermheilige van ziektes als de pest, lepra, zweren en andere besmettelijke ziektes (helaas niet tegen Covid 19).

Jaren is er op de berg gezocht naar het castillo de Popp. Het verhaal van dit kasteel ontstond doordat Jaime I en de leider van de Moren uit de streek Al Azraq (kwam uit Alcoy) een verdrag hadden opgesteld dat de overgave van diverse kastelen inhield. Er moest dus een kasteel zijn. Na jarenlang zoekwerk is men ervanuit gegaan dat dit kasteel niet op de berg lag maar in de plaats Murla zelf. Inmiddels is dit kasteel de plaatselijke kerk geworden. Op een van de hoektorens werd een echte kerktoren geplaatst. Deze is in 1990 in elkaar gestort en kwam boven op aanpalende woningen terecht. Gevolg 2 doden. De huidige kerktoren is niet meer op de kasteel/kerk gebouwd maar ernaast.

We wandelden door Murla via het plaza Mayor en het plaza Del Nel (de Johan Cruijff van de pelota) langs het kapelletje van Aurora waar het licht helaas nog steeds kapot is naar Bar Pappa, het enige café in het dorp voor koffie/thee of een wijntje. Dat smaakte goed te oordelen naar de toeter die veelvuldig overging vanwege de vele fooien. Hierna zochten we de auto’s weer op. We keken nog even of we het graf van Palloch (weer een ander verhaal) nog zagen maar zetten toch snel koers naar restaurant Los Amigos waar we genoten van een heel gezellige lunch. Het restaurant was zo vriendelijk om extra straalkacheltjes bij onze tafels te zetten want inmiddels was iedereen toch wel een beetje afgekoeld.

Heel veel dank aan de gidsen en uiteraard aan Irene en Reinier voor de fantastische organisatie.

Gemma van Agt