Woensdag trokken we onder een staalblauwe hemel met volle zon maar met een ijskoude wind naar Jalón op culturele ontdekkingsreis. Onze sympathieke gids Bas ging ons inwijden in de diepste geheimen van de stad en haar roemruchtig verleden.
We zagen de overblijfselen van een olijfperserij en een watermolen die het graan maalde tot bak-waardig meel. Ook werd ons de verborgen symboliek verklaard achter de gleufje/steeltje deurkloppers die de mooie herenhuizen sieren.

Door de eeuwen heen heerste er grote rijkdom in de stad door de kweek van smakelijke rozijnen, echter met pit. Door de invoer van de pitloze rozijnen uit de VS kwam het verval totdat men ontdekte dat men met deze druiven ook wijn kon maken.

We zagen het statige huis van de destijds rijkste rozijnenboer die bijna de hele vallei bezat. Een ‘liefhebber’ van allerlei moois die zijn tuin zelfs aangepast had aan zijn ‘romantische’ wandelingetjes.

Het huis had de tand des tijds wel doorstaan maar is wel toe aan een meer dan grondige renovatie.

Na de wandeling gingen we onze verkleumde beenderen opwarmen met een warme choco of cortado en keerden we met dank aan Irene (voor de organisatie) en onze bekwame gids tevreden huiswaarts.

Vifke

 


 

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo