Na een kopje koffie en een uitleg door Ingrid van Buul begonnen we met 10 enthousiaste deelnemers (8 dames en 2 heren) met de hapjes. Ingrid had al de nodige voorbereidingen gedaan, zoals (veel) boodschappen doen, alle ingrediënten klaarleggen, recepten voorbereiden en printen en 5 werkplekken creëren met op elke werkplek 2 personen.

Elk tweetal moest 3 hapjes maken. In totaal werden het 13 zeer verschillende hapjes, waaronder 2 chutneys, diverse soorten hartige bonbons, mousses, wafeltjes en gekruide druiven. Het leuke was dat al deze hapjes van tevoren kunnen worden gemaakt, en in de vriezer of koelkast kunnen worden bewaard. Op die manier kun je steeds de hoeveelheid pakken die je nodig hebt bij een gezellig samenzijn, en altijd wat op voorraad hebben als er spontaan bezoek binnen komt vallen. De hoeveelheid kun je variëren, zodat het ook een voorgerecht of bijgerecht kan vormen. En de inhoud is bij sommige hapjes ook variabel, zodat restjes of datgene wat toevallig in de koelkast ligt of wat je lekker vindt, ervoor kan worden gebruikt.

Het was heel gezellig, het was warm en het was heel leerzaam, we hebben heel wat afgekeken bij elkaar tijdens het maken van de hapjes en elkaar tips gegeven. En als klap op de vuurpijp hebben we alle hapjes prachtig opgesteld op een grote gedekte tafel, hebben we alle hapjes kunnen bekijken, fotograferen, maar natuurlijk vooral alles proeven en eten! Met een heerlijk glas wijn erbij was iedereen het erover eens, dat het een bijzonder hapjesbuffet was geworden, dat er heel goed en gezellig uit zag en bovenal heel erg lekker en smaakvol was! Zelfs de afwas en het opruimen hebben we samen met veel plezier gedaan, dat hoort er dan ook bij!

Veel dank aan Ingrid voor dit leuke en leerzame initiatief, wat ons betreft is het zeker voor herhaling vatbaar.

Anje Wansink