Weergaloos, sprakeloos, eindeloos… enkele simpele woorden om weer te geven hoe we onze reis hebben ervaren.

We hebben genoten vanaf het moment dat Antonio onze “eigen” chauffeur ons om 9 uur in liet stappen in zijn splinternieuwe bus tot het moment dat hij ons na 3 stops om 5 uur bij ons hotel Exe in Salamanca uit liet stappen. Het was een lange, maar prachtige reis door een telkens wisselend landschap.. soms saai, maar meestal mooi met veel landbouw, wijngaarden, olijfbomen en daardoorheen verweven overal het knalgele koolzaad en de gele brem. Ook de ooievaarsnesten onderweg ontbraken dit keer niet, evenals de sneeuw op de toppen van de Sierra´s in de verte.

Onze reisleidster Frances stond ons al vol ongeduld op te wachten en de klik was er meteen. Ze heeft ons gedurende de reis veel verteld over de geschiedenis van Spanje, hetgeen meestal met een grote dosis humor gepaard ging.

Ons hotel lag aan een mooi park met een terras in de zon waar we onze dagelijkse “dorst” konden lessen en het lag slechts op 10 minuutjes lopen van het centrum van de stad. Een prachtige oude stad die helemaal is opgebouwd uit dezelfde steensoort. Een soort glanzend mergel, maar dan in de kleur van ons Noordzeestrand zand. Vandaar ook de bijnaam “ Gouden Stad”. De hele stad straalde door deze uni kleur rust uit, ondanks het feit dat het een drukke universiteitsstad is met de oudste universiteit van Spanje. De stad is gelegen aan de rivier de Tormes met o.a. een prachtige oude Romeinse bogenbrug. De highlights zijn o.a. de 2 kathedralen die tegen elkaar aan gebouwd zijn uit verschillende tijdperken, waarvan het kerkorgel uit de oude kathedraal de oudste van Europa is. Verder zijn er prachtige kerken en kloosters en natuurlijk de nooit ontbrekende Plaza Mayor. Een prachtig groot plein, het mooiste van Spanje, met rondom identieke galerijen met verlichting die het ´s avonds een sprookjesachtige uitstraling geeft. Van de musea was het Art Niveau y Art Deco wel het meest bijzondere, maar Salamanca heeft zo veel dat het niet allemaal even op te sommen is. Kijk zelf maar eens op google… een bezoek is het zeker waard.

Woensdag hebben we de stad Zamora bezocht, ook een prachtige wat kleinere stad met slechts 64 kerken en een kathedraal…een absolute must als je daar ooit in de buurt komt. De stad stamt uit het bronzen tijdperk waardoor het veel musea heeft. De stenen stadsmuur en de Romeinse brug over de rivier de Duero zijn op zich alleen al een bezienswaardigheid. Het heeft ook een prachtige Parador waar je je in vroegere tijden waant en waar je ook rustig een kopje koffie kunt gaan drinken.

Een stad waar de moderne winkels en de oude kerken een mooie mix maken, ook weer met de nodige ooievaars op hun grote nesten.

Donderdag konden we een bezoek aan een bekende Bodega van de grupo Yllera brengen met een lunch in de Bodega of een bezoek aan het stadje Tordesillas, maar ons kent ons ..de meesten gingen voor de vino !!  En spijt had niemand daarvan, want het was niet zo maar een Bodega, maar een met een gigantisch ondergronds gangenstelsel en een supermoderne wijnmakerij. De lunch was perfect verzorgd en werd na een proeverij in de Bodega aan een hele lange tafel geserveerd onder de stenen gewelven, weliswaar gemoderniseerd, maar je had toch het gevoel dat je echt in de wijnkelder zat. Daarna ging de reis verder naar onze eindbestemming Valladolid. De grootste plaats van de 3, maar niet zo bijzonder als de vorige plaatsen. Misschien mede ook omdat het er veel kouder was met een harde frisse wind die door de smalle straten waaide.  Ook hier waren weer veel mooie gebouwen en een prachtige Plaza Mayor. Helaas stonden er ook veel nieuwe gebouwen en sjieke winkels naast vervallen kerkmuren en die gaven het al met al een minder mooie uitstraling. Al zwervend langs de gebouwen en de prachtige Mercado kwamen wij bij toeval bij het Museo de Arte, waar net een expositie van de werken van de Valenciaanse schilder Sorolla was…. boffen dus.  Het hotel was top en lag zo´n half uur lopen van het centrum, maar het had een gezellig terras aan de straat waar we na al het lopen en kopen ( want de El Corte Ingles lag tegenover het hotel !!) heerlijk even konden uitrusten, met….. juist…. een heerlijk koel glas !!

Maar aan alles komt een eind en zo ook aan deze vakantie week. De terugreis verliep wat minder vlot, aangezien half Madrid een paar dagen aan de stad ontsnapte, omdat 1 mei immers een feestdag is en met de bekende puente zijn ze dan zo maar even 4 dagen vrij om met familie en vrienden buiten de stad te kunnen vertoeven. Pech voor ons, maar na zo´n week kun je veel hebben hoor !!

Monique en Peter jullie hebben ons weer vreselijk verwend met deze fantastisch georganiseerde reis, nogmaals namens alle mede reizigers ontzettend veel dank.. hier kunnen we voorlopig wel een jaartje op teren en ons verheugen en voorbereiden op de volgende reis.