Natuurlijk was het Fleur, de prachtige hond van Frans van de Steenoven, die ze als eerste zag. Haar opgewonden geblaf deed ze wegstuiven. Op de helling tegenover ons renden de wilde zwijnen door de lage struiken. De enorme keilers voorop. Een stoet biggetjes, met hun tekening als of ze een barcode hebben, erachter aan als de staart van een vlieger.

Was het dit wat deze wandeling zo bijzonder maakte? Of was het het aangename, kleine gezelschap? Het prachtige weer of de vergezichten?

Feit is dat we onder leiding van Frans een prachtig stukje regio zagen.  Startend bij Jalon (Xaló), snel klimmend naar de eerste waterhuisjes,  via smalle, steile kuitenbijters te midden van het bekende korte struikgewas. Nog net bloeiende kruiden en planten. “Koffiepauze” op één van de uitkijkpunten. “Lunchen” bij de resten van wat eens een boerderijtje was. Na 3 uur klim en vlak terrein een uurtje dalen in wat van bovenaf een romeins theater leek van oude muurtjes. Zoeken naar de uitgang van het labyrint.

Een pintje op een pleintje in Jalon, even nagenieten en napraten. Want wandelen is elkaar ontmoeten. Bergwandelen Plus is als een eerste biertje: het smaakt naar meer.

Vincent Braam

 

PS: Frans wil voor de liefhebbers nog  een laatste bergwandeling plus organiseren voor het zomerreces en wel op de derde zondag van juni: 19 juni dus. Daarvoor dit keer bij uitzondering wel graag aanmelden omdat Frans wil weten of er op die datum nog voldoende belangstellenden zijn. Dit kan via: fransvandesteenoven@hotmail.com (vóór 12 juni)