Mijn auto zit vol verfomfaaide wegenkaarten van Murcia tot Nederland. Even checken waar ik ben of naar toe ga onder het rijden waardoor ik onlang van bezorgde familie een navigatiesysteem cadeau kreeg. Het zijn maar liefst 2 TOMS. Dus niet één maar twee mannen die me vertellen hoe ik moet rijden en ook nog waarschuwen als ik de maximumsnelheid overtreed. Het grote voordeel van deze kerels is dat je het geluid kunt uitzetten…

Dit soort navigatiesystemen zijn een groot succes om je van A naar B te brengen al moeten we ook zelf blijven opletten zoals onlangs bleek toen een auto in een kanaal belandde omdat het navigatiesysteem dacht dat de nieuwe brug al klaar was.

In ons leven zijn we vrijwel constant aan het navigeren. Essentieel bij een navigatiesysteem is dat je je bestemming weet. Zonder bestemming kan het systeem geen route uitstippelen.

Een van de beroemde scènes uit het boek ‘Alice in Wonderland”  beschrijft Alice die aan de kat vraagt: “meneer de kat, welke weg kan ik het beste nemen?” waarop de kat antwoordt, “dat ligt eraan waar je naar toe wilt”. Alice antwoordt dat het haar eigenlijk niet zoveel uitmaakt, waarop de kat zegt: “dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt”.

Als je niet weet wat je wilt of het maakt je niet uit, hoe kun je dan richting geven aan je leven? Maar ook blijven kijken naar het verleden, geeft problemen. Stel je eens voor dat je autorijdt terwijl je kijkt naar achteren. Dat geeft ongelukken. Je kent vast mensen die leven in het verleden en niet meer bezig zijn met het nu of de toekomst.

Kijken naar de toekomst en niet kunnen kiezen wat je wilt, kan ook problemen geven. Als je én naar Parijs wilt, én naar Amsterdam, én naar Madrid, en je kunt hier geen prioriteit in aanbrengen, dan blijf je dus steken. Vaak zijn deze mensen vol plannen en ideeën maar komt het uiteindelijk niet verder dan dat stadium.

Veel cliënten die bij mij komen voor coachingtrajecten, zijn druk bezig me uit te leggen wat ze niet willen. Belangrijker is om erachter te komen wat ze wél willen. Zodra we dat hebben gevonden, kunnen we een route gaan uitstippelen, net als bij de 2 TomToms . En dan is het alleen nog maar een kwestie van je  koers volgen!

Noëlla Jansen
NLP Coach & Communicatietrainer

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met Clinica La Alegria.

Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es