Namens het bestuur aan mij de eer jullie te mogen verwelkomen vanmiddag. Onze lieftallige voorzitter Marion Hoed verblijft momenteel in Nederland en de Vice Voorzitter Roberto Lem is na maanden hard werken cultuur aan het opsnuiven in Salamanca en omgeving.

Ik ben geen republikein maar om nou te zeggen dat ik een fervent aanhanger van het Koningshuis ben is ook overdreven.

Vaak wordt er gesproken over wat het wel allemaal niet kost zo’n Koningshuis maar ik als ik Trump, Poetin of Macron zo voorbij zie komen denk ik ook niet dat ze het gratis doen. En wij houden er tenminste nog een vrije dag aan over. In Nederland hebben we maar 1 jaarlijkse nationale feestdag (op Nieuwjaarsdag na) die geen religieuze achtergrond heeft. De meeste jongelui weten toch wel dat Kerst te maken heeft met de geboorte van een Kindje Jezus genaamd, maar ga je vragen naar Pasen? Iets met eieren en hazen, Hemelvaart…? Hemel?? Misschien milieu? en Pinksteren Ja dat weer wel, dat heeft alles te maken met Popfestivals. En dat zet me aan het denken: Wat zou het toch ontzettend jammer zijn als we deze dag om de een of andere reden kwijt zouden raken. Koningsdag is onze traditie en helaas staan diverse tradities onder druk. Denk ik aan zwarte Piet en het spelen van Cowboytje en Indiaantje. Koningsdag is een feest voor iedereen ongeacht huidskleur, religie of afkomst.

Op Koningsdag kleurt heel Nederland Oranje en onze driekleur verschijnt op diverse roze wangetjes. Kinderen leggen, eindelijk, hun Ipad even weg of kruipen achter hun computer vandaan en gaan koekhappen, zaklopen of ringsteken. Nederland viert feest met al zijn inwoners, een feest van saamhorigheid. En saamhorigheid in onze samenleving is een kostbaar goed. Daar moeten we heel zuinig op zijn. Daarom vieren wij ook hier Koningsdag. De NVOC is een club van saamhorigheid. Dat is de afgelopen maanden wel gebleken en onze club geniet, met elkaar, van het leven. De bridgereis is inmiddels afgelopen, de clubreis is gaande en volgende week gaan onze sportieve golfers op stap. Wij delen lief en leed samen, er is saamhorigheid. Alleen al om deze reden mag Koningsdag nooit verdwijnen en daarom wil ik met jullie allen een toast uitbrengen op onze Koning, Leve de Koning hoera hoera!!!

Dan zingen we nu samen het Wilhelmus!

Michel Rosenberg