Het geslacht Teucrium behoort tot de grote lipbloemige familie (Labiatae). Er vallen ca. 100 verschillende soorten onder. Er zijn soorten die een à twee jarig zijn. Verder zijn er overblijvende kruiden en houtige halfheesters.

Graag wil ik het hebben over een soort, die valt onder de houtige half heesters. Dit is de Teucrium fruticans. Deze staat bekend als de Gamanderstruik, dit duidt op de lipachtige – leeuwenbekachtige bloemen. De heester komt uit Zuid Europa en Noord Afrika. Dus is van oorsprong een echte Mediterrane plant.

De Teucrium fruticans wordt al honderden jaren gebruikt als tuinplant. De naam Teucrium is afkomstig van een Griek uit de oudheid met de naam Teucer. Dit was maar niet zomaar iemand, hij was namelijk de legendarische eerste koning van Troje en pionierde met het gebruik van deze medicinale planten. Fruticans komt van het Latijnse ‘frutex’, dit betekent struik.

De Teucrium fruticans is groen (grijs) blijvend en stelt niet zoveel eisen aan de grond. Deze moet wel goed doorlatend zijn. Natte bodem condities verdraagt hij niet al te best. De plant is wel zéér bestand tegen extreme droogte en houdt van een zonnige standplaats. De blaadjes zijn 2 cm lang en hebben een grijs/groen uiterlijk. Aan de onderkant zijn ze zilverkleurig met een bedekking van fijne haartjes en zijn licht aromatisch. De takjes waarop het blad staat zijn ook zilver(wit) kleurig. Ze vertonen bijna het hele jaar door blauw/violette bloempjes van ca. 15 mm lang.

De struik kan 1,5 meter hoog worden en kan uitdijen tot zo’n 2 meter breed. Wat de toepassing van deze plant in uw Mediterrane tuin zo aantrekkelijk maakt, is dat de plant drastisch gesnoeid kan worden in vele vormen. U kunt ze in hele mooie bolvormen snoeien, maar ook in kubusvormen of in haagjes van 0,50 tot 1 meter hoog. Door het snoeien krijgt u een vaste vorm. Snoeit u ze regelmatig, dan is het onderhoud niet veel werk en snoeien is zeker bij deze plant niet moeilijk. Een haagje of bolvormen geven vooral door het grijs/groene uiterlijk mooie combinaties met andere bloemplanten. Zeker met bloemen in de kleuren, rood, roze, iets minder met de kleur geel, maar vooral weer wel met blauw en paars, staat fraai. U kunt de plant ook ieder jaar tot aan de grond terugsnoeien. Deze heester zal dan weer volledig mooi uitgroeien. Al met al een fijne en sterke plant om toe te passen.