Van de 5 Strelizia soorten, die afkomstig zijn uit Zuid Afrika, wil ik graag de 2 soorten, die hier aan de Costa Blanca het meest worden toegepast, beschrijven. De Strelitia´s behoren tot de bananen familie ¨Musacea¨. De meest bekende soort is de Strelizia reginae. U kent deze waarschijnlijk vooral als de Vogelkopbloem, of ook wel als de paradijsvogelbloem. Waarschijnlijk het meest als zijnde toegepast in een mooi bloemstuk in Nederland of misschien ook in Nederland als tuinhobbyist had u zo´n plant in een kas of als kuipplant. De plant heeft groenblijvende bladeren van zo´n 30 à 40 cm lang en wordt ruim een meter hoog. Zowel de bladeren als de bloemstengels groeien vanuit de aarde. De bloem lijkt op een vogelkop met smalle snavel en mooie kam. Ze zijn oranje met hemels blauw en ongeveer 15 cm lang. Voor een goede groei, is het belangrijk, dat ze in goeddoorlatende grond met veel organische substantie geplant worden. Het is noodzakelijk de grond vochtig te houden, bijvoorbeeld met een watersysteem. Ook hier aan de Costa Blanca vraagt de plant een zonnige en warme standplaats. Om een zo decoratief mogelijk effect te verkrijgen, kunt u ze bijvoorbeeld voor een muurtje plaatsen of een scherm, die u in een bepaalde kleur verft, bijvoorbeeld donker blauw. U kunt de planten ook erg goed dicht bij het zwembad plaatsen, daar de plant geen afval geeft en dus met zijn mooie bloemkoppen erg fraai aftekent ten opzichte van het zwembad, met zijn vaak toegepaste blauwe tegels. Indien de plaats goed gekozen is, dan kunt u het hele jaar bloemen verwachten. Nog een tip, daar de bloemstengels vanuit de grond groeien, kunt u het beste, nadat de bloem is uitgebloeid, de stengel met de uitgebloeide bloem, gewoon met een ruk uit de grond trekken. Dus niet de bloem afknippen, hetgeen anders alleen maar een lelijk wordende stengel achterlaat.

De Strelizia augusta (syn. Strelizia alba).

Ook dit is een bijzondere plant. Door zijn lengte, de plant kan zo`n 8 tot 10m. hoog worden, geeft hij in de Mediterrane tuin een vooral tropisch effect. Veel mensen verwarren deze plant met de banaan, de Musa x paradisiaca, waaraan de echte bananen groeien. De Strelizia augusta wordt geplant met een stam met bladstelen, die geleidelijk na wat jaren rond uitgroeien. Als de plant goed is uitgegroeid, zullen er bij de stam 2 (of meer) gekoppelde grote bloemen in de kleur wit met lichtblauwe tekening verschijnen. Ook deze bloemen lijken op vogelkoppen en zijn wat groter dan de bloemen van de Strelizia reginae. Ze produceren veel nectar, zoveel zelfs dat het op de grond lekt. Er kunnen nog 2 tot 4 bloemen volgen, maar de bloeitijd is bij deze plant niet het gehele jaar door. Voor een goede ontwikkeling van deze plant moet de plaats beschut en zonnig zijn en de grond moet ook vochtig gehouden worden. Ook hier moet de grondsamenstelling hetzelfde zijn als bij de Strelizia reginae.

U begrijpt, dat planten als de Strelizia reginae en de augusta iets extra toevoegen door hun tropische en exotische effecten in uw Mediterrane tuin. Ik kan ze u van harte aanbevelen!