Wist u dat Calpe eigenlijk best wel een leuk stadje is?

Dat wil zeggen: als je de hoogbouw, de torenflats, de hotel-megalomanie, de appartementencomplexen en de toeristische santenkraam even wegdenkt: want dan hou je een piepklein, schattig en aandoenlijk stukje Oud-Calpe over.

Louk, Marianne en Cora lieten ons daarmee kennismaken met een speurtocht op 13 mei.  Méér dan 50 NVOC’ers liepen en speurden mee.

Dat oude stukje Calpe wordt gekoesterd en gepoetst als een sieraad: hier een smal straatje met bloemen en planten versierd, daar eeuwenoude Moorse trappen in de Spaanse kleuren, op de top een trots stuk middeleeuwse vestingmuur en op pittoreske plekjes prettige terrasjes die deze dag versierd waren met die méér dan 50 NVOC’ers.

En overal gevelschilderingen: in oud-Calpe hebben ze een bloedhekel aan blinde gevels! Daarom sieren ze hen op met kunstige schilderingen van Moren en Christenen, van al dan niet afgebrokkelde zuilen, van allegorische voorstellingen, soms een heilige, soms een nimf, een trompe l’oeil en wat er ook maar in de kwast opkomt. En als er geen gevelschildering is, is er wel een gevelmozaïek. Het is er een walhalla voor ´geveltoeristen´.

En dan ineens staat daar, midden in dat oude stadsdeel, een modern kerkgebouwtje dat van binnen verrassend charmant en verfijnd is.

Zeer de moeite waard allemaal en de vele vragen op het routeformulier speelden leuk in op die bezienswaardigheden. Iedereen deed onbekommerd en onbevreesd zijn best op de antwoorden in de geruststellende wetenschap dat niet de winnaar maar  Louk, Marianne en Cora ook de volgende speurtocht zullen organiseren.

De dag werd heel gezellig afgesloten met een gezamenlijke maaltijd in een restaurant met een prima keuken maar een slechte akoestiek. Het dankwoordje van Herman ging dan ook in het oorverdovende lawaai enigszins ten onder. Daarom bij deze: Louk, Marianne en Cora, namens iedereen van harte bedankt voor de voortreffelijke organisatie van jullie derde speurtocht-aflevering, en we kijken allemaal reikhalzend uit naar de vierde….!!

 

Erik Hulleman