Deze maand : Spaans mos (Tillandsia usneoides)

Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in planten die zonder wortels toch kunnen groeien, dus zoals de epifyten. Zo ontdekte ik jaren geleden, dat hier in Spanje een bepaalde plant Spaans mos werd genoemd. In het verleden, had ik het “spul” wel eens bij een bloemisterij in Nederland gezien, maar toen niet de associatie gemaakt, dat dit een groeiende plant was. Bij mijn ontdekking hier in Spanje wilde ik de plant meteen( passie!) hebben. Via een Duitse plantenliefhebber ben ik toen aan een stukje Spaans mos kunnen komen.

Het gaat hier om een plant die komt uit de subtropische en tropische gebieden van Centraal- Amerika. Het groeigebied is van het Zuid-Oosten van de Verenigde Staten tot in Argentinië toe.
Je zou het niet zeggen, maar deze epifyt behoort tot de Bromelia familie (Bromeliaceae) en hangt vooral aan boomtakken e.d. Het Spaans mos bestaat uit gekrulde dunne langwerpige blaadjes van zo’n 2 tot 6 cm lengte, met een dikte van 1 mm. Als slierten groeien ze aan elkaar en kunnen een lengte bereiken tot zo’n 2 m, wat dus ook een heel gewicht kan geven. Zelfs zodanig, dat takken hierdoor kunnen breken. Via de blaadjes halen ze voedingsstoffen en water uit de lucht. Daar ze als het ware van de lucht moeten leven, zijn ze daardoor ook erg gevoelig voor luchtvervuiling.

Het Spaanse mos kan zeer kleine, onopvallende groenkleurige bloempjes vertonen. Maar hier in Spanje aan de Costa Blanca komen ze, zolang ik ze heb meegemaakt, niet in bloei. Levend Spaans mos is groen-grijs van kleur. Dood materiaal is meer bruinkleurig. De voortplanting van het Spaans mos geschiedt het meest, doordat er stukken plant kunnen wegwaaien en terecht kunnen komen op andere bomen, masten en ook bedradingen. Hieraan kunnen ze zich weer hangend verder ontwikkelen. Ook bij vogels kunnen er stukjes plant aan de poten blijven hangen, die dan weer elders in een andere boom terecht kunnen komen, waar ze zich weer kunnen ontwikkelen tot nieuwe grote planten. Gezien het aantrekkelijke materiaal gebruiken de vogels het mos ook wel voor het maken van nesten of het bekleden ervan.

Zoals ik al memoreerde, wordt er in bloemenzaken Spaans mos vaak gebruikt als decoratief materiaal voor het opsieren van bloemstukken e.d. Vroeger werd het Spaans mos ook wel gebruikt als opvulling van matrassen en zitbanken. Het bleek hiervoor minder geschikt, daar het materiaal nogal gevoelig is voor insecten e.d.

Overigens voor mij persoonlijk is een toepassing van Spaans mos hieraan de Costa Blanca in de Mediterrane tuin, een zéér bijzonder decoratief en bijna mysterieus gebeuren. De toepassing geeft een speciaal exotisch effect.

Eerder sprak ik u in dit artikel er al over, dat de plant gevoelig is voor luchtvervuiling. Ik kan u verzekeren, dat bij mij in de tuin rond de vijver e.d. het Spaans mos al jaren en jaren heel goed gedijt! Dat zegt dus ook iets over de kwaliteit van de lucht.

We kunnen daardoor toch wel concluderen, dat we met z’n allen hier aan de Spaanse kust erg goed af zijn, om hier te vertoeven en te wonen!!