In de praktijk merk ik dat er veel mensen onnodig met schouderklachten blijven rondlopen. Vaak is er een diagnose aan gegeven zoals ‘Frozen Shoulder’, ‘verkalking’ of een ‘Bursitis’ en mensen denken vaak dat er niets meer aan te doen is. Vaak is dit echter wel het geval.

Schouderklachten worden vrijwel altijd veroorzaakt door inklemming van een structuur in de schouder zelf tussen de schouderkop en het schouderdak (acromion). Dit kan een pees zijn of de slijmbeurs. Dit komt omdat de schouder een nauwsluitend mechanisme is waar weinig ruimte is voor afwijkingen. De oorzaak van een inklemming kan een trauma zijn of misschien vele kleine trauma’s, bijvoorbeeld bij een tennisspeler die zijn schouder overbelast. De meest voorkomende oorzaak is echter een bewegingsstoornis in de schoudergordel. De schoudergordel bestaat uit een aantal gewrichten rondom het daadwerkelijke schoudergewricht. Deze gewrichten werken allemaal samen om de schouder optimaal te laten functioneren. Als een schakeltje van deze bewegingsketen niet goed beweegt, verstoort dit het bewegingsverloop in het schoudergewricht zelf en kan er inklemming ontstaan.

Zo kan een blokkade in de nek of de eerste en tweede rib ernstige schouderklachten geven. Behandeling van de schouder zelf geeft geen resultaat omdat daar de oorzaak niet ligt. Er zal zeker een pees ontstoken zijn, maar alleen door de oorzaak weg te nemen kan deze opgelost worden. De meeste mensen klagen over het niet goed kunnen heffen van de arm, niet op de rug kunnen leggen van de hand, BH niet vast kunnen maken, haar niet kunnen kammen, niet op de schouder kunnen liggen en ook vaak uitstraling naar de bovenarm. Als mensen te lang met blokkades in de schoudergordel rondlopen kan het zich in het gehele lijf uiten als gevolg van compensatie. Hierdoor kunnen rugklachten, pijn tussen de schouderbladen en uitstraling naar de handen toe ontstaan.

Door goed naar de gehele bewegingsketen te kijken, dus echt van top naar teen, kan de oorzaak van deze klacht worden gevonden en worden behandeld. Alleen onderzoek naar de schouder zelf of een röntgenfoto zegt niet zo heel veel. Door langdurige ervaring in de topsport is onze kliniek gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van schouderklachten. Door middel van uitgebreid functioneel onderzoek krijgen wij vrijwel altijd de oorzaak van de klachten boven water, waarna in welke vorm dan ook op actie kan worden overgegaan.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950