In mijn vorig leven heb ik vele jaren de gewoonte gehad, tijdens vakantiereizen, een tropische of subtropische plant mee naar huis te nemen. Dit in plaats van souvenirs te kopen. Zo heb ik ongeveer 23 jaar geleden een boompje in Turkije (Alanya) gekocht. Ook toen was Schiphol tolerant met het accepteren van dit “souvenir”. Bij de kwekerij in Turkije wist men mij niet veel over het boompje te vertellen. Thuis bleek het een Valse Peperboom te zijn. Ik heb het boompje jaren lang in Nederland als kuipplant vertroeteld. Acht jaar geleden heb ik het boompje, dat niet veel groter was geworden, hier in Spanje in onze tuin gepoot. Inmiddels is deze in enkele jaren tot een grote boom uitgegroeid.

De “Pimentero falso” is het hele jaar een groen blijvende boom, die 6 tot 10 meter hoog wordt. De bladeren zijn gevederd en 12 tot 20 centimeter lang, die weer opgebouwd zijn met lancetvormige blaadjes. De twijgen groeien niet alleen naar boven, maar ook groeien zij “hangend” naar beneden. In maart/april verschijnen er kleine crèmekleurige bloempjes die in trossen bij elkaar zitten. Al spoedig volgen er dan rood/paarse vruchtjes, als kleine erwten. De blaadjes, maar ook de bloesem, geuren bij wrijving heerlijk. De geur is kruidachtig, typisch Mediterraans. De oorsprong van de “Pimentero falso” is ook weer Midden Amerika (Mexico) en Zuid Amerika. Overigens brengen de vruchten, zoals de naam ook al zegt, geen echte peper voort.

In Zuid Amerika, met name in Peru maakt men van de vruchtjes een soort azijn. Voor de Parfumerie-industrie wordt uit de vruchten olie gewonnen. De Schinussoorten behoren tot de pruikenboom familie (Anacardiceae). Er zijn zo’n 20 Schinus soorten. Bij ons in Zuid Europa wordt deze (sub)tropische boom als laan en parkboom toegepast. Maar hij kan natuurlijk ook goed in uw mediterrane tuin geplaatst worden. De voordelen zijn: Een snel groeiende en sierlijke boom, groenblijvend, decoratief, geeft goed schaduw, creëert privacy, laat zich makkelijk snoeien en is vooral droogte en hitte bestendig. Nadelen kunnen zijn, dat de boom het gehele jaar door “vuil materiaal” geeft, zoals blaadjes , bessen, takjes etc. Ook kunnen de wortels stenen van een terras omhoog drukken.

De “Pimentero falso” is een boom zonder pretenties, maar kan voor uw tuin vooral toch waardevol zijn om het gehele jaar blijvende groen effecten te behouden. Zeker bij nieuwbouw huizen, waar het vaak toch wel kaal is. En nogmaals het grote voordeel van de “Schinus molle” is natuurlijk vooral ook, dat de boom zeer goed tegen de hitte en de droogte kan. En we weten met z’n allen wat dat betekent, zeker in de heerlijke warme maanden juli en augustus, wanneer vele planten het zeer moeilijk hebben.