Velen van u zullen deze plant kennen, daar de Russelia toch zeer regelmatig wordt aangeboden in de tuincentra hier aan de Costa Blanca. Het betreft hier een echte tropisch/subtropische plant die afkomstig is uit Mexico en Guatemala.

De Russelia heeft mooie bijnamen die wel afkomstig moeten zijn uit de twee eerder genoemde landen, zoals “Tranen van Liefde”, Tranen van Jupiter” en “Tranen van Christus”. Zoals u weet, komt ook in deze twee landen dat hele kleine vogeltje de kolibrie voor. Dit speciale vogeltje bezoekt veel de bloempjes van de Russelia. Ik heb dit zelf kunnen aanschouwen tijdens een reis in Mexico en Guatemala.

De Russelia is vernoemd naar de ontdekker van de plant. Dit was Alexander Russell (1715 –1768) een natuuronderzoeker.
De plant is het hele jaar groenblijvend en is vooral een hangplant. Hij is daardoor erg geschikt om in bakken of potten te houden. Vooral bij hoogteverschillen, bij muren e.d. hangen de planten fraai naar beneden. Deze hangende groene twijgen kunnen wel meer dan een meter lang worden.

De bloeitijd is lang, n.l. vanaf het voorjaar t/m de hele zomer. De bloempjes zien eruit als smalle lange kokertjes in de kleur rood. Er is ook een uitvoering met witte bloempjes. De rode is van kleur heel warm. Vooral bij groepage van de plant in grote bakken, bijvoorbeeld op terrassen of borders geeft dit bij bloei een exotisch en warm beeld. De plant doet het goed in de volle zon. Hij vraagt wel om regelmatig wat water.

Alles bij elkaar gaat het hierom een plant die makkelijk te houden is. En zeker bij grote groepen een mooie, warme en rijke uitstraling geeft, wat dan voor u een verfraaiing kan zijn voor uw mediterrane tuin.